Hrvatska izgubila najviše turista starijih od 55 godina, turizam u padu za 80 posto

Jasmina Grgurić Zanze
8. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Turizam u Hrvatskoj u prvih pola godine bilježi pad od nevjerojatnih 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Pritom su najviše izostali turisti stariji od 55 godina. Njihov je udjel među gostima za 10 posto manji nego u istom razdoblju 2019. godine. Podatke sustava e-Visitor objavilo je jučer Ministarstvo turizma.

Foto: Rawpixsel

Koronakriza smanjila je putovanja svih dobnih skupina, ali ipak najviše onih starijih od 55 godina. Oni čine 10 posto manji udjel gostiju nego što je to bilo u prvih šest mjeseci prošle godine. Moguće je da će se takav trend nastaviti i u drugom dijelu ove godine, s obzirom na ograničenje putovanja i epidemiološku situaciju u kojoj su stariji najugroženija skupina, zbog čega manje i putuju.

Sa sedam milijuna pali na 1,6 milijuna turista

Umirovljenici su prijašnjih godina u Hrvatsku dolazili u sklopu turističkih grupa i tura, što je ove godine izostalo zbog pandemije. Naime, turisti iz Azije i Amerike uobičajeno su inače obilazili Hrvatsku u predsezoni upravo na ovakav način.

jadransko more
Pogled na turističku sezonu: Tek 16,5% domaćih turista starijih od 55 godina ljetovalo na Jadranu

Ove je godine u prvih šest mjeseci u Hrvatsku došlo 1,6 milijuna, a u isto vrijeme lani gotovo sedam milijuna turista, među kojima su seniori, odnosno turisti od 55 naviše godina činili udjel od 31 posto, sa 2,1 milijunom dolazaka.

Lani su seniori u dvije dobne skupine, od 55 do 64 i stariji od 65 u predsezoni po dolascima bili na drugom mjestu, odmah iza tri dobne skupine u rasponu od 25 do 54 godine, a koje su s ukupnih oko 3,3 milijuna dolazaka lani činili zajedno udjel od 49 posto u ukupnim šestomjesečnim dolascima.

Raste udio mlađih turista

Sada je udjel starijih turista u dobnoj strukturi manji za 10 posto te iznosi 21 posto, s ukupnih 352,6 tisuća dolazaka u šest mjeseci.

“U prvoj polovici ove godine u dobnoj strukturi za 10 postotnih bodova manji je udio turista starijih od 55 godina, dok s druge strane za 2 postotna boda je povećan udio dolazaka djece u dobi do 12 godina, a za osam postotnih bodova turista u dobi od 25 do 54 godina” – istaknuli su iz Hrvatske turističke zajednice za Hinu.

Porast udjela dolazaka turista u dobi od 25 do 54 godine u prvih šest mjeseci ove godine za osam postotnih bodova znači da je taj njihov udjel u ukupnim dolascima 57 posto, a rezultat je njihovih ukupnih 926 tisuća dolazaka, naspram lanjskih 3,3 milijuna, objavilo je na svojim stranicama Ministarstvo turizma.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap