Pogled na turističku sezonu: Tek 16,5% domaćih turista starijih od 55 godina ljetovalo na Jadranu

Josip Mihaljević
7. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Turistička sezona je doživjela svoj uobičajeni vrhunac u tri ljetna mjeseca, a mi smo provjerili kakvo je stanje s populacijom 55+. Iako, u globalu, Hrvatsku svake godine posjećuje sve više starijih od 55 godina, brojka domaćih turista i dalje bilježi pad.

jadransko more

Foto: Pixabay

Sredinom lipnja, objavili smo tekst u kojem smo dali kratak presjek turističke sezone za populaciju 55+ na Jadranskom moru.

Podatci nisu bili bajni i ukazuju na nepovoljan trend koji jasno pokazuje: Jadran nije za Hrvate, Jadran je za strance. U periodu siječanj-svibanj 2018. godine, zabilježeno je ukupno 1,14 milijuna turističkih dolazaka populacije 55+, a samo 9% od te brojke su činili domaći turisti. Radi se brojci od 102.600 turista, koji čine poraznih 7,3% ukupnog stanovništva Hrvatske starijeg od 55 godina.

Kako bi dobili jasniju sliku, morali smo usporediti kako stoje oni mlađi od 55 godina. Njih je u Hrvatskoj oko 2,8 milijuna, a do svibnja ih je ljetovalo već 580.000, iliti 20,7% ukupne njihove populacije u Hrvatskoj, gotovo tri puta veći postotak nego kod domaćih starijih ljudi.

Brojke su bolje, ali trend je isti

more
Blagajnica hoće ići na more, išli bi i penzići: Evo što ih sprječava

Prema najnovijim podatcima Hrvatske turističke zajednice, koja je zabilježila stanje do 1. kolovoza 2018., slika se malo popravila, ali trendovi su isti.

Prema najnovijim podatcima, broj domaćih turista starijih od 55 se udvostručio i popeo na 236 tisuća, odnosno 16,5% domaće populacije. I dok je sretnih  236 tisuća domaćih turista ljetovalo na Jadranu, u istom periodu Jadran je posjetilo čak 2,85 milijuna stranih turista starijih od 55+. Omjer domaćih i stranih turista jest 12% domaćih i 88% stranih turista.

Slično kao i u prošlom tekstu, ove brojke same po sebi ništa ne znače, ako ne usporedimo s populacijom mlađom od 55 godina. Od 2,8 milijuna mlađih od 55 godina, ljetovalo ih je 1,35 milijuna, odnosno 48%. To je velik pokazatelj, gotovo svaka druga osoba mlađa od 55 godina odlazi na ljetovanje, dok kod starijih ljudi tek svaka šesta osoba ide na ljetovanje.

Što se tiče destinacija, domaći turisti su primorani ići u “jeftinija” mjesta, a hit destinacije ove godine bile su Crikvenica, Vir i Malinska.

U isto vrijeme, strani turisti s većim mirovinama, odlaze u prijestolnice hrvatskog turizma, Dubrovnik, Rovinj i Poreč.

jadransko more
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap