Hrvatska ima najveću stopu inflacije u EU: Hrana u zadnjih godinu dana skuplja 5,5 posto

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Životni troškovi u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana veći su za 4,1 posto. Pokazuje tako prva procjena inflacije u veljači Državnog zavoda za statistiku. Inflacija na mjesečnoj razini iznosi svega 0,2 posto. Međutim, zabrinjavajuće je da Hrvatska s 4,8 posto ima najveću godišnju stopu inflacije od svih država u eurozoni. Da će inflacija ove godine pasti na oko 3,5 posto smatraju analitičari Hrvatske narodne banke i Hrvatske udruge poslodavaca.

Žena gleda u popis za kupovinu

Kupovna moć u inflaciji sve je manja | Foto: Pexels

Rast životnih troškova na godišnjoj je razini veći za 4,1 posto. Pokazuje tako prva procjena Državnog zavoda za statistiku za veljaču u odnosu na isti mjesec lani. U odnosu na siječanj, inflacija iznosi samo 0,2 posto. Međutim, zabrinjava podatak da Hrvatska ima najvišu stopu inflacije od svih država u eurozoni. Godišnja stopa inflacije naše države je, prema Eurostatu, 4,8 posto, dok je mjesečna stopa 0,3 posto što je jedan od pozitivnijih podataka. U siječnju je po godišnjoj inflaciji od nas bila lošija samo Estonija, o čemu smo pisali ovdje.

Hrana skuplja 5,5 posto na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini razne usluge u Hrvatskoj poskupjele su 6,4 posto, hrana, piće i duhan 5,5 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 2,5 posto, a energije za 0,4 posto. Porast stope promjene na mjesečnoj razini za energiju je 1,5 posto, a za usluge za 0,5 posto. Pad stope inflacije procijenjen je u kategoriji hrane, pića i duhana za 0,4 posto te industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 0,2 posto.

Analitičari Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) procijenili su kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u 2024. mogla biti na razini od oko 3,5 posto. S njima se slažu i analitičari Hrvatske narodne banke (HNB). Prošle godine inflacija je, podsjetimo, iznosila 8,4 posto.

Slabljenje pritiska i na rast cijena usluga

Rast cijena usporio: Samo jedna europska zemlja ima nižu stopu inflacije od Hrvatske

– Nakon stagnacije u veljači, u narednim se mjesecima očekuje nastavak usporavanja godišnje stope inflacije potrošačkih cijena. Naime, iz posljednjih dostupnih podataka vidljivo je da se trend smanjivanja inflacije proizvođačkih cijena hrane, koji je prisutan od početka 2023., nastavio te se ona u siječnju 2024. spustila na 1,3 posto, što je za 14,3 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine. Trend znatnog usporavanja godišnjeg rasta cijena bilježe i proizvođačke cijene intermedijarnih dobara te trajnih potrošnih dobara, ističu iz HNB-a.

Očekuju da će se sporiji rast cijena hrane i ostalih troškova pozitivno odraziti i na slabljenje pritiska na rast cijena usluga. Iz HUP-a kažu kako očekuju da će inflacija na ljeto pasti ispod tri posto, a u cijeloj godini očekuju prosječnu stopu inflacije oko 3,5 posto.

– Očekujemo pad stope inflacije uslijed slabljenja rasta cijena prehrambenih proizvoda, stabilizacije, odnosno smanjenja cijena nafte i ostalih energenata, kao i općenitog hlađenja agregatne potražnje gledano kroz ponovni pad šestomjesečnih očekivanja prodajnih cijena u euro području, ističu analitičari HUP-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap