Hrvatice nakon 65. čeka još pet godina zdravog života, a Šveđanke – čak 16

Jasmina Grgurić Zanze
29. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Jedan od pokazatelja kvalitete života očekivane su zdrave godine koje ćemo doživjeti po umirovljenju. Žene u Hrvatskoj nakon 65. rođendana tako mogu očekivati još pet godina zdravog života, isto koliko i muškarci. Našu zemlju takvi podaci svrstavaju u tri najlošije među 28 europskih država, a u nekima su čak trostruko veći!

Nakon 65. umirovljenici mogu očekivati svega pet godina zdravog života Ilustracija: Pixabay

Novo izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o Prirodnom kretanju stanovništva u 2017. godini, objavljeno prije nekoliko dana, otkriva novu poražavajuću statistiku o natalitetu i smrtnosti, duljini, ali i kvaliteti života u Hrvatskoj.

Visoku stopu smrtnosti lani, koja je veća bila samo u vrijeme rata 1992. godine te 2015. godine, prate i negativni pokazatelji o godinama zdravog života muškaraca i žena nakon 65. rođendana. Među 28 zemalja EU i drugih europskih država, Hrvatska se smjestila na poražavajuće treće mjesto sa dna ljestvice te daleko ispod prosjeka. Manje godina kvalitetnog života od 65. nadalje čeka jedino stanovnike Slovačke i Latvije, iako je zapravo riječ o svega nekoliko mjeseci, dok su u svih ostalih 25 zemalja ti pokazatelji veći do čak trostruko.

Lošije samo Slovacima i Latvijcima

Kada je riječ o muškarcima u Hrvatskoj, njih po umirovljenju u prosjeku čeka još pet godina zdravog života. Podatak je to Eurostata za 2016. godinu. Usporedbe radi, u Norveškoj nakon 65. kvalitetno žive čak trostruko dulje – još 15 godina, što je ujedno i najveća brojka među navedenih 28 zemalja. Lošije je jedino u Slovačkoj i Latviji sa oko 4,5 godina kvalitetnog življenja nakon te dobi. Iz podataka je također vidljivo kako su te godine sve manje od 2010. s iznimkom u 2015. godini. Tada su očekivane godine zdravog života nakon 65. bile 4,7, dok su najduže bile 2012. – čak 7,7 godina.

Kada je riječ o ženama, zdravo najduže žive Šveđanke – čak 16,6 godina, a Hrvatice samo 4,9 godina. Svega nekoliko mjeseci manja očekivanja su u Slovačkoj i Latviji, dok su u svim drugim zemljama veća nego kod nas. Brojka je, kao i kod muškaraca, najveća bila 2012. – 7,9 godina zdravog života nakon 65., a najmanja 2015. – 4,5 godina.

Loše zdravstvo, ali i navike

Hrvati žive sve kraće: Manje nas je, ali broj umrlih umjesto da pada - raste

“Muškarci u EU-28 u dobi od 65 godina mogu očekivati još 9,8 zdravih godina života, a žene 10,1 godinu. Najveći očekivani broj godina zdravog života nakon 65-e godine imaju muškarci u Švedskoj (15,1), Malti (12,8) i Irskoj (12), kao i žene (Švedska – 16,6, Irska – 13,2 i Malta – 12,9). Najmanji očekivani broj zdravih godina života kod muškaraca nakon 65-e godine imaju Latvija (4,4), Slovačka (4,5) i Hrvatska (5,2), isto kao i kod žena: Slovačka (4,2), Latvija (4,5) i Hrvatska (4,9) – piše u Izvješću HZJZ-a temeljenom na podacima Eurostata. 

Ovakvi pokazatelji iznova upućuju na zaključak o niskoj kvaliteti života u Hrvatskoj, ali i lošem zdravstvenom sustavu. Utjecaj svakako imaju i loše životne navike, kao i svijest građana te nedostatna briga o vlastitu zdravlju.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap