Hrelja: Ministarstvo riskira stampedo odlazaka u mirovinu zbog penalizacije

Jasmina Grgurić Zanze
13. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

“Imamo otvorenih 40 tisuća radnih mjesta za useljenike, a iduće godine taj će broj ići i do 100 tisuća pa treba vidjeti s čime se raspolaže i tko želi raditi, jer ima i umirovljenika koji žele raditi. Najvažniji dio te gospodarske politike je da imamo poslove koji su dobro i kvalitetno plaćeni”

Snimak zaslona: Youtube

Anka Mrak Taritaš (GLAS) Silvano Hrelja (HSU) u srijedu su u Saboru na konferenciji za novinare pozvali Vladu da javnu raspravu o mirovinskoj reformi ostavi za jesen, jer se ona ne bi smjela voditi tijekom ljetnog perioda. Ministar Marko Pavić, smatraju, trebao bi reformu predstaviti u rujnu, nakon čega bi se o njoj raspravljalo, a potom započeo i dijalog sa socijalnim partnerima.

Umjesto stranaca, zaposliti umirovljenike

Taritaš je istaknula da su građani preplašeni najavama mirovinske reforme, posebice zato što je njome najavljeno uzimanje njihova novca ušteđenog kroz drugi mirovinski stup, prenosi Net.hr.

“Odgovornost premijera je da ima ministra koji ne pušta probne balone, nego jasnu gospodarsku politiku, a u sklopu nje jasnu useljeničku politiku. Imamo otvorenih 40 tisuća radnih mjesta za useljenike, a iduće godine taj će broj ići i do 100 tisuća pa treba vidjeti s čime se raspolaže i tko želi raditi jer ima i umirovljenika koji žele raditi. Najvažniji dio te gospodarske politike je da imamo poslove koji su dobro i kvalitetno plaćeni” – rekla je Mrak Taritaš.

Reformu treba provoditi korak po korak

Hrelja je ukazao na situaciju u kojoj ministar nastupa iz dva posve oprečna položaja, s jedne strane zastupajući financijsku održivost, a s druge adekvatnost mirovina. Naime, ministar stalno ponavlja kako Hrvatska ima 17 milijardi kuna deficita, a s druge strane predlaže rješenje kojim će se taj deficit dodatno povećati. HSU od 1999. godine u kontinuitetu popravlja mirovinsku reformu, naglasio je, smatrajući kako je provođenje epohalne mirovinske reforme – pogrešna ambicija. Nedostatke bi, kaže, trebalo ispravljati korak po korak, već kako se oni uočavaju.

Ističe da je prvi nedostatak neisplata dodatka od 27 posto, a drugi što će iduće godine žene početi odlaziti u prve prijevremene dvostupne mirovine koje će biti male, zbog čega im treba osigurati barem minimalnu mirovinu.

“Ministarstvo riskira stampedo odlazaka u mirovinu svih onih kojima prijeti penalizacija, a ti ljudi mogu ostati u svijetu rada, ali neće iz straha da će ih se zbog najava kasnije penalizirati”- rekao je Hrelja.

Copy link
Powered by Social Snap