Hrelja kritizirao umirovljeničke udruge te poručio: “HSU je dijamantna oštrica umirovljeničkog korpusa”

Josip Mihaljević
19. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja danas je za saborskom govornicom kritizirao umirovljeničke udruge i njihovu suradnju s Plenkovićem na rješavanju problema starijih građana. Smatra da se premijer s njima lakše može dogovoriti nego s njim, ali upozorava da sve odluke vezane za mirovinski sustav moraju ići preko Sabora.

Snimak zaslona/Uživo iz Sabora

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, danas je u Saboru podsjetio da se on s pozicije saborskog zastupnika već 17 godina bori protiv nepravdi u mirovinskom sustavu. Istaknuo je da je za svako poboljšanje mirovinskog sustava moralo ići preko Sabora, a ne nekih drugih kanala.

“Hoću podsjetiti da je HSU svih 17 godina u stvari bila dijamantna oštrica umirovljeničkog korpusa. I jesu li svi zadovoljni time? Nisu. Ali ja želim samo podsjetiti – da nije bilo nekih rješenja kao dodatka na mirovine, kao povratka duga, kao smanjenje penalizacije – da bi njihova mirovina bila deset posto manja”, kazao je Hrelja.

Bez HSU-a, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio bi oko 33%, kazao je Hrelja, i zamolio građane da zamisle kako bi s time živjeli.

“Ne opravdavam sadašnju situaciju u mirovinskom sustavu i sadašnju nebrigu Vlade prema umirovljenicima. Tri godine ovog mandata Vlada se bavila neuspjelim reformama za koje su građani rekli da ne valjaju, dvije godine smo izgubili, a da umirovljenici imaju još težu situaciju”, kazao je.

Kritizirao umirovljeničke udruge

Raste cenzus za besplatno dopunsko osiguranje: Pogledajte što su izborile umirovljeničke udruge

Međutim, kazao je, premijer Plenković radi partnerstvo sa samozvanim predstavnicima umirovljenika u umirovljeničkim udrugama s kojima se dogovara na Markovu trgu. Hrelja pak smatra da bi svi dogovori vezani uz mirovinsko zakonodavstvo morali ići preko Sabora:

“Je li ovo duh parlamentarne demokracije? Je li ovo vezano uz donošenje zakona u ovom visokom domu? Nije! To su spinovi, to su obećanja, to su stvari na koje se ljudi lako love”, poručio je Hrelja.

Zatim je kritizirao kaotično stanje u HZMO-u i kazao kako u Upravnom vijeću Zavoda sjede predstavnici umirovljeničkih udruga.

“Ovo danas što govorim je upozorenje našim građanima da ne čitaju naslove i obećanja, nego čitaju sadržaj, ono što piše. A u sadržaju piše da im se u ovom trenutku nude mrvice sa stola, ne ono što su zaslužili uplatama doprinosa za zdravstvo i mirovinsko tijekom godina svoga rada, nego im se nude mrvice sa stola na atraktivni način”, zaključio je Hrelja te pozvao umirovljenike da se okupe oko Hrvatske stranke umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap