Hrelja kritizirao umirovljeničke udruge te poručio: “HSU je dijamantna oštrica umirovljeničkog korpusa”

Josip Mihaljević
19. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja danas je za saborskom govornicom kritizirao umirovljeničke udruge i njihovu suradnju s Plenkovićem na rješavanju problema starijih građana. Smatra da se premijer s njima lakše može dogovoriti nego s njim, ali upozorava da sve odluke vezane za mirovinski sustav moraju ići preko Sabora.

Snimak zaslona/Uživo iz Sabora

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, danas je u Saboru podsjetio da se on s pozicije saborskog zastupnika već 17 godina bori protiv nepravdi u mirovinskom sustavu. Istaknuo je da je za svako poboljšanje mirovinskog sustava moralo ići preko Sabora, a ne nekih drugih kanala.

“Hoću podsjetiti da je HSU svih 17 godina u stvari bila dijamantna oštrica umirovljeničkog korpusa. I jesu li svi zadovoljni time? Nisu. Ali ja želim samo podsjetiti – da nije bilo nekih rješenja kao dodatka na mirovine, kao povratka duga, kao smanjenje penalizacije – da bi njihova mirovina bila deset posto manja”, kazao je Hrelja.

Bez HSU-a, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio bi oko 33%, kazao je Hrelja, i zamolio građane da zamisle kako bi s time živjeli.

“Ne opravdavam sadašnju situaciju u mirovinskom sustavu i sadašnju nebrigu Vlade prema umirovljenicima. Tri godine ovog mandata Vlada se bavila neuspjelim reformama za koje su građani rekli da ne valjaju, dvije godine smo izgubili, a da umirovljenici imaju još težu situaciju”, kazao je.

Kritizirao umirovljeničke udruge

Raste cenzus za besplatno dopunsko osiguranje: Pogledajte što su izborile umirovljeničke udruge

Međutim, kazao je, premijer Plenković radi partnerstvo sa samozvanim predstavnicima umirovljenika u umirovljeničkim udrugama s kojima se dogovara na Markovu trgu. Hrelja pak smatra da bi svi dogovori vezani uz mirovinsko zakonodavstvo morali ići preko Sabora:

“Je li ovo duh parlamentarne demokracije? Je li ovo vezano uz donošenje zakona u ovom visokom domu? Nije! To su spinovi, to su obećanja, to su stvari na koje se ljudi lako love”, poručio je Hrelja.

Zatim je kritizirao kaotično stanje u HZMO-u i kazao kako u Upravnom vijeću Zavoda sjede predstavnici umirovljeničkih udruga.

“Ovo danas što govorim je upozorenje našim građanima da ne čitaju naslove i obećanja, nego čitaju sadržaj, ono što piše. A u sadržaju piše da im se u ovom trenutku nude mrvice sa stola, ne ono što su zaslužili uplatama doprinosa za zdravstvo i mirovinsko tijekom godina svoga rada, nego im se nude mrvice sa stola na atraktivni način”, zaključio je Hrelja te pozvao umirovljenike da se okupe oko Hrvatske stranke umirovljenika.