HGK: Plaće i mirovine sigurne su nekoliko mjeseci

Jasmina Grgurić Zanze
26. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravo Marić ovih je dana umirovljenicima poslao rezolutnu poruku da su mirovine sigurne. No, razina sigurnosti mirovina zasigurno nije jednaka kada govorimo o vremenskom periodu od nekoliko mjeseci krize ili dulje. Na tom tragu odgovore je gostujući na Televiziji N1 dao Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Marko Jurčić/N1

Gostujući u Newsroomu, Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK-a naglasio je da su Vladine mjere za pomoć gospodarstvu u pandemiji koronavirusa samo prvi set, te da će biti još mjera koje treba nadograditi da bi se u konačnici pomoglo svim ljudima, piše N1.

„Nekoliko mjeseci plaće i mirovine su sigurne, a ako kriza potraje, nalazimo se u potpuno novom okruženju, gdje nijedna od ovih mjera više neće vrijediti. Realni sektor smanjivat će plaće, a javna uprava pitanje je simbolike, jer financijski učinci tu neće donijeti veliki plus“ – smatra Jurčić.

Ministar Marić poručio umirovljenicima: "Mirovine nisu upitne. Točka"

Vladinu pomoć za očuvanje radnih mjesta poslodavcima koji trpe gubitke uslijed krize Jurčić pozdravlja, no uviđa određene manjkavosti takve mjere. Naime, već sada dio poslodavaca pokazuje kako im je isplativije otpustiti radnika, jer za njega neće imati naknadni trošak uplata doprinosa koje sada ne moraju uplaćivati, dok je nekim radnicima naknada na burzi na određeni rok isplativija od minimalca. Predlaže stoga da se minimalna plaća povisi.

“Treba vidjeti što se može učiniti s EU sredstvima, sredstvima iz Fondova, da se minimalac podigne na 5.000 kuna“ – kaže Jurčić.

Napominje da se u recesiji 2008. godine išlo u smjeru štednje, ali da se sada ide na što veću potrošnju zbog održavanja cijelog sustava i društva u cjelini. Prema analizama HGK, prihodi su već sada pali za 95 posto tvrtki, a iako 55 posto tvrtki ne namjerava otpuštati radnike, 12,5 posto od preostalih 45 posto najavljuje da će otpustiti sve zaposlene.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap