HDZ želi mijenjati Ustav. Most: Žele zabraniti održavanje referenduma

Josip Mihaljević
8. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Vladajuća partija pozvala je oporbu na sutrašnji sastanak kako bi im predstavili ideju izmjena ustavnih odredbi koje reguliraju mogućnost referendumskog odlučivanja. Most je rezolutno protiv, dok SDP i Socijaldemokrati poručuju kako na sastanku prvo žele saslušati prijedlog, a svoj će sud donijeti kasnije.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | FB screenshot

HDZ želi mijenjati Ustav u onom dijelu koji se odnosi na održavanje referenduma u državi. Predstavnike oporbe pozvali su na sastanak koji bi se sutra trebao održati u zgradi Vlade kako bi im prezentirali što su smislili, a iz oporbe za sada imamo različite reakcije.

Kako je za N1 televiziju objasnio potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić, prijedlog je urediti referendumska pravila koja se u sadašnjem obliku često različito tumače i kod svake referendumske inicijative izazivaju polemike.

Ukratko, HDZ predlaže da bi Ustavni sud odlučivao o ustavnosti referendumskih pitanja prije nego što uopće počne prikupljanje potpisa, a broj prikupljenih potpisa fiksirali bi na 250 tisuća (sada otprilike iznosi 380 tisuća).

Dodatno, referendum bi bio regularan tek kada bi se ispunio potreban kvorum izlaznosti. Za izmjene Ustava i organskih zakona HDZ predlaže kvorum od jedne trećine, a za obične zakone od jedne četvrtine birača koji bi morali pristupiti referendumu da referendum bude valjan.

Oporba želi čuti prijedlog pa će onda odlučiti

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako HDZ-ov prijedlog još nisu vidjeli te ga zbog toga ne može podržati ili ne podržati, piše glasistre.hr.

“Pristajemo da se pristupi promjeni Ustava, a hoćemo li za tekst glasati ovisit će o njegovu sadržaju”, kazao je Grbin.

Ivana Posavec Krivec, predsjednica saborskog kluba Socijaldemokrata također je mišljenja da na sastanak treba otići kako bi dobili punu informaciju o ustavnim izmjenama.

Ivana Kekin iz Možemo! poručila je kako se svakako treba ići u izmjenu referendumskog okvira i to na način da se poveća vrijeme skupljanja potpisa, smanji broj potrebnih potpisa koji se trebaju skupiti, a o kvorumu vrijedi razgovarati, dodaje.

Most: S gnušanjem odbacujemo HDZ-ov prijedlog, oni imaju prljave nakane

Most, stranka koja je nedavno ostala bez referenduma protiv ‘stožerokracije’, i to nakon intervencije Ustavnog suda, odskače od ostatka oporbe.

Na društvenim mrežama objavili su odgovor na “nemoralnu ponudu HDZ-a” na kojem poručuju da s gnušanjem odbacuju HDZ-ov prijedlog.

Polovina umirovljenika smatra da je odluka Ustavnog suda oko referenduma - kriminalna!

“U trenutku dok zajednička kuća ‘gori’, inflacija galopira, a većinu građana čeka golema egzistencijalna neizvjesnost, čime se bavi HDZ? Dodatnim ograničavanjem prava ‘ukućana’!

Žele ograničiti ionako skučenu mogućnost iskazivanja referendumske volje građana.

Poziv koji je stigao iz HDZ-a na sutrašnji sastanak o promjeni Ustava, a čiji je cilj osigurati dvotrećinsku većinu kako bi se ograničilo pravo na referendum, s gnušanjem odbacujemo”, poručuju Mostovci.

Dodaju kako je ova Vlada već ukrala dva referenduma i degradirala Ustavni sud pa s njima ne namjeravaju voditi rasprave o ustavnim promjenama. Pozivaju ostatak oporbe da ne ode na sastanak:

“Za svoju prljavu nakanu, nakon koje preostaje još samo ukidanje višestranačkih izbora, spremni su trgovati i ponuditi i druge ustavne promjene kao ustupke onima koji su spremni podržati ograničenje referenduma.

U tome ne želimo sudjelovati i pozivamo sve druge uistinu oporbene stranke da se ne daju uloviti u tu klopku”, zaključuju Mostovci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap