HALMED objavio da se povlači popularni lijek: Ako ste ga koristili, obavezno se javite svom liječniku

Luka Kalac
22. veljače 2024.
Novosti
A- A+

S tržišta se povlači lijek Iberogast, odnosno oralne kapi od devet biljnih pripravaka, objavili su na svojim stranicama iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Ako ste koristili navedeni lijek, iz HALMED-a savjetuju da kontaktirate svog liječnika ili ljekarnika u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije. Lijek se povlači zbog prijave na sumnju u kakvoći lijeka.

Znak ljekarne na žutoj zgradi

Ljekarna | Foto: Mirovina.hr

Na internetskim stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) stoji obavijest o povlačenju poznatog lijeka s tržišta. Provjerite imate li ovaj lijek u svojem ormariću s tabletama i ostalim farmaceutskim proizvodima. Iz HALMED-a su poručili kako biste se trebali javiti svom liječniku, ako ste koristili navedeni lijek.

Ljekarnica u bijeloj kuti šeće pokraj polica s lijekovima.
Dva lijeka nema na tržištu: Pacijenti će biti bez tableta za visoki tlak i bez onih za multiplu sklerozu

Lijek za probavne smetnje

Riječ je o lijeku Iberogast koji se prodaje u obliku oralnih kapi. Dobiva se kombinacijom devet biljnih pripravaka i koristi se za probavne smetnje. Na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi se postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka, izvijestili su iz HALMED-a.

– Predmetni postupak provodi se na temelju prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, stoji na stranicama HALMED-a.

Određene serije Iberogasta neće biti obustavljene

Važno je znati kako su u Hrvatskoj dostupne druge serije Iberogasta čija isporuka neće biti obustavljena, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, pacijenti se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku.

Iz HALMED-a podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu Iberogasta, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Isto tako, pacijenti koji su razvili bilo kakvu nuspojavu na lijek, mogu ih prijaviti izravno HALMED-u. Preporučuje im se da obrate svom liječniku ili ljekarniku za svaku zapaženu nuspojavu s ciljem savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Ispravak teksta, 23. veljače 12:20

Budući da smo objavili tekst o povlačenju oralnih kapi Iberogast s tržišta, ispravljamo netočne navode. Lijek Iberogast u obliku oralnih kapi se ne povlači s tržišta nego se privremeno obustavlja proizvodnja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap