Guverner Vujčić ima pozitivne prognoze: Cijene hrane su niže, a rizik od recesije je smanjen

Ana Kanazir
24. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je rekao kako će inflacija i dalje nastaviti usporavati u siječnju, ali i da bi s vremenom mogla doći na razinu koja je u eurozoni. Dodao je i kako je recesija ublažena zbog povoljne, odnosno toplije zime, ali i kako je rizik od recesije znatno smanjen.

Screenshot: YouTube

Iako je dao svoja predviđanja, guverner Vujčić kaže kako bi za točnije podatke trebalo pričekati statistiku Državnog zavoda za statistiku za siječanj ove godine. Ipak, pozitivne prognoze guvernera su opravdane jer kao što smo već pisali ovdje, cijene dobara i usluga su u prosincu bile niže za 0,3 posto u odnosu na studeni, a i inflacija se smanjila pa trenutno iznosi 13,1 posto.

Stariji gospodin kod frizera
Neki najavili poskupljenja, a neki svoj posao nazvali luksuznim: Hoće li poskupjeti frizeri i kozmetičari u Zagrebu?

Cijene hrane u siječnju su niže

Prema Državnom zavodu za statistiku, podaci za prosinac kažu kako su najviše u prosjeku porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 1,2 posto. S druge je strane zabilježen pad cijena u skupinama Prijevoz, za 4 posto (doprinos padu od -0,59 postotnih bodova, snižene cijene goriva za osobna prijevozna sredstva), Odjeća i obuća, za 2,8 posto (-0,16 postotnih bodova) te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0,6 posto (-0,10 postotnih bodova).

Guverner Vujčić je dodao i kako analiza HNB-a navodi da su cijene hrane u prva dva tjedna siječnja na godišnjoj razini nešto niže. Ipak, ovdje je važno napomenuti kako HNB ne prati cijene usluga manjih subjekata, poput kafića i frizera. O cijenama usluga, odnosno o tome hoće li poskupjeti frizeri i kozmetičke usluge smo pisali ovdje.

Prognoza je dobra

Guverner je rekao i kako redukcije energije ove zime neće biti potrebne, pa da tako i recesije neće biti, a ako je u nekim zemljama ipak i bude, bit će ‘kratka i plitka’. Istaknuo je i kako će trebati neko vrijeme da se inflacija vrati na razinu od dva posto pa će i Europska središnja banka nastaviti s mjerama kako bi se inflacija obuzdala.

Žena gleda u popis za kupovinu
Inflacija i dalje hara: Ponovno zabilježena dvoznamenkasta stopa, ali pogledajte gdje cijene blago padaju

– Kada dobijemo finalne podatke, vidjet ćemo koliki je u prosjeku bio rast tih cijena. No, osnovni trend, prema svemu što vidimo, ide prema tome da će inflacija opet biti otprilike kao i u eurozoni, izjavio je guverner HNB-a i dodao kako je smanjenom riziku od recesije pogodovalo i toplije vrijeme, prenosi Poslovni dnevnik.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap