Grbin: Očekujem da će pitanje modela usklađivanja mirovina uskoro doći na stol

Josip Mihaljević
21. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u ‘Nedjeljom u 2’. Grbin je odgovarao na pitanja o vlastitoj ‘aferi’ koja se tiče saborske naknade za odvojeni život, ali kao temu želi nametnuti model usklađivanja mirovina.

grbin

Foto: Peđa Grbin | Youtube screenshot

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin godinama je od Sabora primao naknadu za odvojeni život, iako već dulji niz godina živi u Zagrebu sa suprugom s kojom ima i dijete. Vijest je to s početka prošloga tjedna kada ga je voditelj Aleksandar Stanković najavio kao gosta u ‘Nedjeljom u 2’.

Grbinova ‘afera’ pomalo je pala u drugi plan nakon uhićenja ministra graditeljstva Darko Horvat, ali Grbin je na početku emisije morao odgovarati na pitanja o naknadi za odvojeni život. Kazao je kako je pogriješio i kako će pedesetak tisuća kuna uplatiti u dobrotvorne svrhe, iako je više puta govorio kako tu naknadu koristi osamdesetak saborskih zastupnika te da je ona zakonita. Dodao je kako se ni nakon ovoga neće odreći prebivališta u Puli jer bi u slučaju da ostane bez mandata tamo nastavio život.

“Vlada kasni s paketom pomoći”

U drugom dijelu emisije osvrnuo se i na vladin paket pomoći među kojima se za umirovljenike ističe energetski dodatak. SDP je nekoliko dana prije nego što ja Vlada otkrila paket pomoći za umirovljenike predložio sličnu isplatu.

novac
Energetski dodatak na mirovine: Kada je isplata, koliko iznosi, moram li se prijaviti?

“Mi smo prije nekoliko tjedana izašli s našim paketom mjera. Vlada tu evidentno kasni, kao i u brojnim drugim situacijama, ne poduzimaju korake  kada je potrebno”, kazao je Grbin.

Kaže kako je vlada u velikom dijelu prihvatila SDP-ove prijedloge.

“Međutim, i u tome ostalo je dosta stvari o kojima treba razgovarati. Jedno pitanje na koje nemam odgovor – zašto te najavljene mjere nisu upućene u saborsku proceduru, kako bi ih ovaj tjedan raspravili i usvojili? To mi nije jasno”, kazao je Grbin.

“Očekujemo raspravu o usklađivanju mirovina”

Kazao je kako su vladine mjere kratkoročne te da im nedostaju srednjoročne i dugoročne mjere.

EKSKLUZIVNO: Poznat postotak usklađivanja mirovina, prosječna raste preko 2.700 kuna!

“Jedna od onih koja je nužna jest promjena modela usklađivanja mirovina. To je Vlada preskočila. Mi smo prijedlog uputili u proceduru i očekujemo da će uskoro i to biti na stolu. Moramo osigurati da mirovine u vrijeme visoke inflacije barem prate cijenu inflacije, to je minimum”, kazao je Grbin.

Stanković je kazao kako problemi po pitanju mirovina u ovoj zemlji nisu od jučer – nedostaje nam ljudi i oko 18 milijardi kuna svake godine iz državnog proračuna moramo dodati u mirovinski sustav za isplatu mirovina.

“Ovaj dio koji se odnosi na mirovine, koji se odnosi na usklađenje je srednjoročna mjera. Nama trebaju i dugoročne mjere koje će brinuti ne samo o stabilnosti mirovinskog, nego i zdravstvenog sustava. Da bi oni bili stabilni, netko u ovoj zemlji mora raditi i privređivati kako bi se novac za njihovo funkcioniranje osigurao. Takvih mjera od strane Vlade nema”, kazao je Grbin.

Inače, mirovine se danas usklađuju dva puta godišnje i to prema inflacij i rastu plaća. Trenutačno se zbraja 70 posto povoljnijeg i 30 posto nepovoljnijeg faktora, a SDP predlaže da se usvoji usklađivanje mirovina u iznosu od 100 posto povoljnijeg faktora.

Copy link
Powered by Social Snap