Grbin najavio da će u prvom tjednu mandatu mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
15. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) je jedan dio svojeg izbornog programa posvetila upravo umirovljenicima. Tako su još ranije najavili kako će prosječnu mirovinu povećati na 750 eura, s udjelom od 50 posto u prosječnoj plaći. Jednako tako, Peđa Grbin je u nedjelju u Koprivnici izjavio kako će u prvom tjednu mandata mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju kako bi se promijenila formula usklađivanja.

Peđa Grbin | Snimak zaslona Youtube

Peđa Grbin | Snimak zaslona Youtube

Parlamentarni izbori su pred vratima, a svoja obećanja političari otkrivaju gdje stignu. Tako je Peđa Grbin u Koprivnici otkrio što će napraviti u prvom tjednu mandata. Osim formule usklađivanja, obećao je i da će na prvom rebalansu proračuna uvesti trajni dodatak.

Umirovljenici kartaju u parku.
Evo što umirovljenicima nudi SDP: Prosječna mirovina 750 eura, smještaj u domovima za sve i bolja skrb

Dio izbornog programa SDP-a tiče se upravo umirovljenika. Još ranije su predložili povećanje prosječne mirovine na 750 eura tijekom četverogodišnjeg mandata, a obećali su i smještaj u domovima za starije dostupan svima, kao i unaprjeđenje skrbi za starije osobe. Jednako tako, dotakli su se i problema mirovinskog sustava.

– Mirovinski sustav u Hrvatskoj suočen je s mnogim izazovima koji ozbiljno ugrožavaju ekonomsku sigurnost umirovljenika, ali i pravednost u društvu. Sustav je ovisan o proračunu države, a nedostatan rast mirovina, u usporedbi s rastom cijena i plaća, kao i visoka stopa inflacije predstavljaju ključne probleme za umirovljenike, piše u njihovom izbornom programu.

Peđa Grbin je u nedjelju otkrio kako će u prvom tjednu mandata mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju kako bi se promijenila formula usklađivanja mirovina s plaćama tako da faktor bude 100 posto povoljniji. Jednako tako, dodao je kako će na prvom rebalansu proračuna uvesti trajni dodatak. Što još sve planiraju iz SDP-a možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap