Gradonačelnik Opara tjera ljude u penziju, nudi im i vrlo izdašne otpremnine!

Jasmina Grgurić Zanze
9. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara poslao je svojim  zaposlenicima mail u kojim im nudi mogućnost odlaska u prijevremenu mirovinu. Tu mogućnost imaju radnici koji u naredne četiri godine stječu uvjete za starosnu mirovinu. Kandidata već ima, a spominje se i mogućnost vrlo izdašne otpremnine.

Andro Krstulović Opara (Snimak zaslona/Youtube/HRT)

Još u jeku predizborne kampanje za Sabor, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je poslao svim zaposlenicima e-mail u kojemu im nudi mogućnost prijevremenog odlaska u mirovinu. Doduše, pomiješao je ‘kruške i jabuke’ pa u istom dopisu nudi i mogućnost “poslovno i osobno uvjetovanog razloga”, piše danas Dalmatinski portal.

Do 150.000 kuna po radniku

Mogućnost odlaska u prijevremenu mirovinu imaju oni radnici koji u naredne četiri godine stječu uvjete za regularnu, starosnu mirovinu. Za odlazak iz Banovine prije vremena izjasnile su se 53 osobe. Pritom se spominje i vrlo izdašna otpremnina. Ona nije predviđena u ovom slučaju kolektivnim ugovorom, ali bi postala dijelom pojedinačnih pregovora i pregovora sa sindikatima.

Aneksom ugovora radnicima koji se odluče za prijevremenu mirovinu, a zadovoljavaju za to navedene uvjete, otpremnina bi se isplatila kroz aneks ugovora. Za to će, naravno, biti potrebno osigurati sredstva u gradskom proračunu. Kako doznaje Dalmatinski portal, riječ je o pojedinačnim iznosima do 150.000 kuna.

Ako navedena 53 radnika i prihvate ovakve uvjete, gradonačelnik neće biti u plusu, jer je u protekle tri godine zaposlio oko 80 radnika.

Isplatili li se uopće takva računica radniku?

Ipak, ovakva računica značit će manje gubitke za Grad. Kada maksimalni iznos otpremnine od 150.000 kuna podijelimo na četiri godine, dobijemo 3.125 kuna mjesečno, što je i više nego dvostruko manje nego plaća, uz sva ostala davanja po radniku. S druge strane, radnik s tim iznosom pokriva mjesečni iznos jedne natprosječne hrvatske mirovine.

Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti po novom zakonu od 1. 1. 2020.!

Odlazak u prijevremenu mirovinu uz otpremninu dobro je poznata praksa koja je brojne umirovljenike dugoročno stavila u izrazito nepovoljan životni položaj. Naime, otpremninu bi brzo potrošili na zatvaranje financijskih obveza i razne investicije, a mirovina bi im zbog prijevremenog odlaska doživotno ostala trajno umanjena. Ne samo zbog penalizacije, nego i nepovoljnijeg izračuna uslijed manjeg broja godina staža. Gubitak je utoliko veći i što nije isto četiri godine primati plaću i dvostruko nižu mirovinu.

Podsjetimo, kako bi radnik otišao u prijevremenu mirovinu, u 2020. godini mora imati najmanje 35 godina staža i 60 godina života, dok je uvjet za žene 57 i pol godina starosti i 32 i pol godine staža. U konkretnom slučaju, morat će biti godinu dana stariji, a mirovina će im se umanjiti za 0,2 posto mjesečno, odnosno 9,6 posto za četiri godine ranijeg odlaska u mirovinu, što na onu prosječnu iznosi oko 250 kuna manje. Kako je osoba otišla četiri godine ranije u mirovinu, gubi i vrijednost četiri godine staža za najmanje još toliki iznos, što je u konačnici 500 kuna manje na računu svakog mjeseca. I to zauvijek.

Gradonačelnik Opara tjera ljude u penziju, nudi im i vrlo izdašne otpremnine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap