Građani sakupili stotine poklona za rođendane djedova i baka u domovima

Jasmina Grgurić Zanze
18. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Humanitarna inicijativa “Čarolija darivanja” s građanima velika srca nastavlja osiguravati poklone za djedove i bake u domovima za starije diljem Hrvatske. Slavljenike rođene u srpnju i kolovozu razveselit će u čak devet domova. Njihove želje vrlo su skromne pa je tako jedna umirovljenica poželjela samo roza ružu, a jedan umirovljenik križaljke.

Foto: Facebook/Čarolija darivanja

Tri mlade humanitarke Tereza, Mirta i Silvia nastavljaju svoju humanitarnu akciju prikupljanja rođendanskih poklona za starije osobe smještene u domovima diljem Hrvatske. Nakon što su putem svoje Facebook stranice Čarolija darivanja osigurale iznenađenja za slavljenike tijekom proteklih mjeseci, u srpnju i kolovozu svojim posredništvom razveselit će stanare čak devet domova za starije i nemoćne osobe.

Prihvaća bilo kakav poklon

Koliko su njihove želje skromne, nabolje govore sami popisi. Njih pak ispunjavaju građani velika srca koji izaberu svog slavljenika, a rođendanske želje zahvaljujući njima ispune se ponekad u svega nekoliko minuta. Nakon toga slijedi kupovina i slanje paketa u dom, dok neki na zajedničku proslavu dođu sami i poklon uruče osobno. Puno je to više od samog darivanja, jer se u paketima često nađu osobne čestitke i poruke, na koje stigne odgovor pa se rode i poneka prijateljstva.

Najčešće želje starijih osoba su jednostavne, poput keksa, kave ili proizvoda za higijenu i njegu. Tako će 11 poklona stići i u čakovečki Dom za starije, gdje su među željama djedova i baka i natikače i spavačice, dok jedna baka želi samo – roza ružu. Najstariji pak slavljenik s ovog popisa, rođen 21.7. 1928. godine, za 90 rođendan prihvaća bilo kakav poklon.

Foto: Facebook/Čarolija darivanja

Četka za kosu, šampon, krema za lice, gel za kostobolju i pamučna majica na popisu su 21 korisnika Doma za starije u Vukovaru, a poklon će primiti i 20 starijih u Domu u Otočcu. Darovi stižu i u dva objekta u Splitu, gdje se uz kremu za ruke među željama našao i sok na razrijeđivanje od jabuke, papirnate maramice i slani štapići. Neki od djedova i baka u zagrebačkoj Trešnjevci poželjeli su Cedevitu bez šećera, bluzu na gumbiće i pidžamu, a u dubrovačkom Domu “Domus Christi” kućne haljine, bombone pa čak i – križaljke.

Sok od naranče s crvenim čepom i knjige S. Radića

Čarolijom darivanja umirovljenicima ispunjavaju skromne rođendanske želje

Stariji u bjelovarskom Domu poželjeli su i dezodorans, čokoladu s rižom i sirup od naranče, ali ne bilo kakav, nego onaj – s crvenim čepom. Najveći broj poklona stići će u zagrebačku Sv. Anu gdje se na popisu želja za čak 50 slavljenika u srpnju i kolovozu nalazi i parfem, knjige od Stjepana Radića, buket ruža, dolje rublje, šlape i kompot od voća.

Dobre vile ove priče koncept darivanja započele su uoči Božića 2015. godine za djecu u potrebi, a lani su ga proširile i na bake i djedove. Pritom, surađuju s više od 20 domova za starije diljem Hrvatske. Građani su to objeručke prihvatili pa tako brzo rješavaju uistinu skromne želje sa sve brojnijih popisa.

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap