Građani ocijenili mandat Vlade, jedan bivši premijer im je bolji od Plenkovića

Josip Mihaljević
11. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska je od 2000. godine imala šest premijera, a građani su u najnovijem istraživanju aktualnog premijera Andreja Plenkovića svrstali na drugo mjesto. Evo što smatraju najboljim uspjesima, a što najgorim neuspjesima na polovici drugog Plenkovićevog mandata.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | FB screenshot

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi još jedno istraživanje o radu Vlade i to na polovici drugog mandata Andreja Plenkovića. Nakon dvije godine na vlasti, prema većini ispitanih Vlada prolazi s ocjenom dovoljan (2). Peticu im je dalo samo dva posto ispitanika, a jedinicu 23,1 posto. Trojku im daje 27, a četvorku skromnih 11 posto ispitanika.

Birači HDZ-a Vladi daju prosječnu ocjenu 3,49, a klimavu trojku daju im još i HNS-ovci s kojima su u koaliciji. Oporba pak poručuje da imaju jedva prolaznu ocjenu.

Najveći uspjesi

Kao najveći uspjeh Vlade ispitanici vide povećanje minimalne plaće (21,9 posto ispitanika). Na drugom mjesu je izgradnja Pelješkog mosta (17 posto), slijedi uvođenje nacionalne naknade za starije osobe koji nemaju vlastitih primanja (9,2 posto), a 7 posto ispitanika najveći uspjeh ove Vlade vidi u upravljanju epidemijom. Tu je još i 7 posto onih koji smatraju da je uvođenje eura najbolji uspjeh, a 6 posto misli isto za ulazak u Schengenski prostor.

S druge strane, visokih 10 posto ispitanika smatra da Vlada niti jedan postao nije dobro obavljen.

Najveći neuspjesi

Građani su kod neuspjeha poprilično složniji. Najveći problem vide u sporoj obnovi nakon potresa, a s tim se slaže 30 posto ispitanika. Slijedi aktualna situacija s poskupljenjima gdje 23,5 posto ispitanika smatra kako Vlada vuče loše poteze.

Afere s ministrima i državnim dužnosnicima su na trećem mjestu neuspjeha s 11,4 posto, a ispitanici su još izdvojili lošu demografsku politiku i iseljavanje (7,9 posto) te rad Kriznog covid stožera (8 posto).

Hrvatska je imala samo dva dobra premijera u zadnje 22 godine

Od 2000. godine Hrvatska je promijenila šest premijera, a samo se dvojica mogu pohvaliti s pozitivnim rejtingom. Na prvom mjestu je Ivica Račan koji je na vlasti bio samo tri godine. Na listi najuspješnijih premijera slijedi Andrej Plenković s 22,8 posto simpatija, a ostatak bivših premijera dosta je udaljen od vodećeg dvojca.

  • Ivica Račan – 26,2 posto
  • Andrej Plenković – 22,8 posto
  • Zoran Milanović – 10 posto
  • Jadranka Kosor – 9,4 posto
  • Tim Orešković – 3,1 posto
  • Ivo Sanader – 1,5 posto

Pritom mlađi i slabije obrazovani vuku za Plenkovića,  a stariji i obrazovaniji preferiraju Račana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap