Stariji od 65 od sutra se besplatno voze ZET-om: Evo kako ostvariti pravo

Jasmina Grgurić Zanze
31. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Od 1. lipnja ove godine sve osobe iz Zagreba koje su starije od 65 godina moći će se besplatno voziti ZET-om. U prijelaznom razdoblju do kraja rujna vožnja će biti moguća samo uz predočenje osobne iskaznice u vozilima. Starije osobe na prodajnim mjestima ZET-a mogu preuzeti besplatni godišnji kupon koji će im ubuduće trebati kako bi ostvarili pravo na besplatnu vožnju.

tramvaj

Tramvaj | foto: Mirovina.hr

Od sutra, 1. lipnja, pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imat će sve osobe starije od 65 godina, a koje imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, o čemu smo pisali ovdje. Pravo na besplatan prijevoz moći će se utvrditi i ostvariti od 1. lipnja, na prodajnim mjestima  ZET-a i to na terminalima Ljubljanica, Črnomerec, Savski most, Dubrava, Dubec, Sesvete, Borongaj te u Pothodniku, Petrićevoj 4 i Zapruđu.

Do kraja rujna vožnja moguća i uz predočenje osobne

– Razdoblje prilagodbe uvedeno je od 1. lipnja do 30. rujna. U tom razdoblju, besplatno korištenje prijevozne usluge bit će omogućeno u samim vozilima, uz predočenje važeće osobne iskaznice na kojoj je vidljivo da korisnici imaju prebivalište u Gradu Zagrebu te da su stariji od 65 godina, poručuju uz ZET-a.

ZET zagreb
Grad Zagreb objavio na koji se način stariji od 65 mogu besplatno voziti ZET-om od lipnja

Korisnici koji već imaju Pretplatnu kartu ZET-a ne trebaju izrađivati novu, već se na prodajna mjesta ZET-a, od 1. lipnja, trebaju javiti sa svojom Pretplatnom kartom te važećom osobnom iskaznicom koju je potrebno predočiti na uvid, a kako bi preuzeli svoj besplatni godišnji kupon. Ista procedura vrijedi i za korisnike koji imaju virtualnu Pretplatnu kartu unutar aplikacije Moj ZET.

Korisnici koji nemaju Pretplatnu kartu ili aplikaciju, za izradu i preuzimanje besplatnog kupona na prodajnom mjestu ZET-a trebaju predati Zahtjev za izdavanje Pretplatne karte, a koji će biti dostupan na prodajnim mjestima i na www.zet.hr. Uz odgovarajući Zahtjev, potrebno je priložiti jednu fotografiju, presliku prednje strane osobne iskaznice te predočiti osobnu iskaznicu. Korisnik snosi trošak izrade kartice, a cijena iznosi 3,98 eura, dok se formiranje Pretplatne karte u aplikaciji Moj ZET ne naplaćuje.

Povrat sredstava za one koji su već kupili kupon

Osobe koje imaju pravo na besplatni prijevoz jer su starije od 65 godina, no već su za ovu godinu preuzele kupon po bilo kojoj osnovi Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, ne moraju mijenjati svoj postojeći kupon do isteka valjanosti, odnosno do 31. prosinca 2024. godine. Svim korisnicima koji su stariji od 65 godina, a koji su kupili godišnji kupon, nakon što ostvare pravo na besplatni prijevoz, bit će omogućen povrat novčanih sredstava za preostalo razdoblje valjanosti kupljenog godišnjeg kupona.

Dodatne informacije možete doznati ovdje, a za sve upite možete se obratiti na [email protected] ili posjetiti njihova prodajna mjesta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap