Grad povećao božićnice umirovljenicima, dobit će do 600 kuna!

Jasmina Grgurić
1. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Sve je više gradova koji su objavili odluku o isplati božićnica umirovljenicima, starijima te ostalim osobama u potrebi. Nažalost, mnogi se ni ove krizne godine nisu odlučili posegnuti u proračunsku vreću i makar simbolički uljepšati blagdane onim najugroženijima. Drugi su pak korona krizu shvatili kao razlog da iznose povećaju! Neki su podigli cenzus za ostvarivanje ovog prava, drugi same iznose, a rijetkima se sada pridružio i Gospić.

Božićnice Foto: Mirovina.hr

Grad Gospić i ove godine donio je odluku o dodjeli božićnica socijalno ugroženim građanima. U odnosu na lani, iznos je povećan za najugroženije skupine, među kojima su i umirovljenici. Tako će oni čije su mirovine do 1.000 kuna dobiti čak 600 kuna pomoći za blagdane.

“Cilj je sugrađanima učiniti ove blagdane što radosnijima te se tako pri dodjelama pazilo da nitko od ugroženih kategorija ne bude izostavljen” – kazali su danas iz gospićke gradske uprave.

Popis onih koji ostvaruju pravo na isplatu ove novčane pomoći jedan je od dužih u Hrvatskoj.

Grad umirovljenicima u krizi udvostručio iznos božićnica!

Među njima su umirovljenici, osobe iznad 65 godina koje nemaju primanja, osobe koje se nalaze u evidenciji nezaposlenih, radno nesposobne osobe, osobe koje nisu evidentirane kao nezaposlene i kojima nedostaje najviše pet godina života do stjecanja prava na starosnu mirovinu, osobe koje su ostvarile pravo na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, osobe starije od 18 godina koje su ostvarile pravo na obiteljsku mirovinu, osobe kojima je odobrena naknada za osobne potrebe korisnika smještaja temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, a koje su smještene u Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te punoljetne osobe s invaliditetom.

„Unatrag tri  godine prvi smo uveli praksu dodjele božićnica socijalno ugroženim skupinama, jer smatramo da je u ovom razdoblju potrebno dodatno pomoći našim sugrađanima kako bi svi zajedno blagdane proveli u što sretnijem raspoloženju. Ova godina je za sve nas posebno izazovna, no u proračunu uvijek mora biti prostora za ovakve vrste potpora“ – istaknuo je gradonačelnik Karlo Starčević.

Sve navedene kategorije moraju imati prebivalište na području grada Gospića u neprekidnom trajanju od 6 mjeseci, a zahtjev za isplatu može se preuzeti na web stranici Grada i u papirnatom obliku na porti. Onima koji imaju tekući ili žiro račun isplata će se izvršiti odmah nakon obrade zahtjeva, a osobe koje nemaju tekući ili žiro račun biti će obaviještene telefonskim putem o načinu preuzimanja financijskih sredstava. Nepokretnim i nemoćnim osobama božićnica će biti dostavljena u njihove domove.

 

Grad povećao božićnice umirovljenicima, dobit će do 600 kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap