Grad filma umirovljenicima nudi besplatno kino jednom mjesečno

Jasmina Grgurić Zanze
21. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Dok mnogi gradovi osiguravaju tek umirovljeničke popuste, a mnogi ni to, Pula i ove jeseni nastavlja s matinejom za umirovljenike kako bi jednom mjesečno mogli doći u kino i to – besplatno. Bez ovog programa, mnogi od njih ostali bi trajno zakinuti za kulturni sadržaj kojeg si od malenih mirovina jednostavno ne mogu priuštiti.

Foto: Kino Valli

Brojni umirovljenici i starije osobe od primanja nedovoljnih za život ne mogu podmiriti ni najosnovnije troškove, a kamo li priuštiti si odlazak u kino. Mnogi žive na rubu siromaštva, no njihova nedaća nije samo egzistencijalna. Nedostatak osnovnih sredstava, bolest i ostale tegobe koje prate ovu ranjivu društvenu skupinu često dovode i do socijalne isključenosti. Starije osobe često su smještene na sam rub društva, gdje onda izostaje i konzumiranje kulturnih sadržaja.

Kako bi to promijenilo, pulsko kino Valli još 2011. godine pokrenulo je program “Matineje za umirovljenike” koji uz prikazivanje filmova ima za cilj potaknuti osobe starije životne dobi da se socijaliziraju. Jednom mjesečno, od jeseni do proljeća, tako imaju mogućnost pogledati jedan nezavisni film, dokumentarac ili filmski hit u njima prilagođenom jutarnjem terminu i to bez naknade.

Velika Gorica ima besplatno kino za umirovljenike jednom mjesečno

“Program je iznimno posjećen i vrijedan doprinos u uključivanju osoba starije životne dobi u konzumiranje kulturnih programa. Upravo suprotno nekim očekivanjima i predrasudama, baš tijekom ovog programa Kinom se prožme prekrasna živahna energija naših starijih sugrađana koji su uvijek veseli, pristojni i zahvalni što im posvećujemo vrijeme. S velikim interesom prate svjetske i europske filmske trendove te uživaju u društvu svojih bivših kolega i prijatelja” – kažu iz kina Valli.

Program matineja prati redovni mjesečni Kino program, a o naslovima nerijetko odlučuju i sami umirovljenici. A oni, suprotno uvriježenom mišljenju, ne biraju klasike, nego prate trendove pa se radije odlučuju za aktualne hitove.

Složili smo listu 10 najboljih filmova za zlatnu generaciju

“Kada se spominju edukacija i važnosti izgradnje nove publike gotovo uvijek imamo na umu djecu i mlade, no nova publika koju je potrebno educirati i potaknuti da zavole drugačiji filmski izričaj nije dobno limitirana. Upravo stoga izbor filmova za umirovljenike se većim dijelom oslanja na nezavisne američke, europske i svjetske naslove” – zaključili su iz kina Valli u Puli.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap