Grad Beč pravi bio krumpir kojim se hrane domovi umirovljenika: Pojedu 350 tona godišnje

Josip Mihaljević
11. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Zgodna priča suradnje lokalnih vlasti s domovima za starije dolazi iz Beča. Tamošnja iznimno kvalitetna poljoprivredna dobra završe na stolovima umirovljenika u domovima za starije, a cijela priča pozitivno utječe na okoliš!

Foto: Pixabay

Glavni grad Austrije jedan je od najvećih austrijskih proizvođača organske hrane. Imaju 1.900 hektara

Predavaonica © Sveučilište u Beču
U Beču se otvara prvi studij za 55+ populaciju, provjerite kojih 12 modula će predavati

poljoprivredne površine i 40 godina iskustva u uzgoju bio voća i povrća. Na gradskim površinama uzgajaju različite vrste žitarica (pšenica, raž, ječam, pir, zob i kukuruz), a među glavnim proizvodima im je krumpir. Uzgajaju i druga povrća poput rajčica, krastavaca, salate i paprika.

Godišnje grad proizvede i do 70.000 tona zdravih namirnica, a prednost daju starijim sortama.

Kakve to veze ima s umirovljenicima? Najpopularniji proizvod bečke poljoprivrede je krumpir koji prvenstveno služi kako bi opskrbio austrijske umirovljeničke domove. Oni zajedno godišnje potamane oko 350 tona krumpira.

Krumpir se uzgaja na površinama gradskog bio centra u Lobau, a do nedavno se skladištio u Donjoj Austriji. Sada je Grad Beč to odlučio promijeniti. Kako bi zaštitili klimu, pronašli su partnera u bečkom okrugu Simmering, gdje će se krumpir ubuduće skladištiti.

To znači da će krumpir na stolove umirovljenika stizati još svježiji, a promjena u distribucijskoj politici dovest će do smanjenja emisije štetnog plina CO2 za 40 tona godišnje. Kad se hoće – može se!

 

Grad Beč pravi bio krumpir kojim se hrane domovi umirovljenika: Pojedu 350 tona godišnje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap