Gotovo 17.000 umirovljenika ove godine ostalo bez mirovine zbog smrti

Jasmina Grgurić Zanze
21. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska je krajem 2020. godine zabilježila rekordne brojke umrlih, najviše među umirovljenicima pa smo ih tako po prvi put u povijesti imali više nego onih koji su tek otišli u mirovinu. Crni niz se nastavlja. U prva četiri mjeseca bez mirovine zbog smrti ostalo je gotovo 17.000 umirovljenika te ih je i dalje više nego novih umirovljenih građana.

Foto: Pixabay

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ukazuju na nastavak negativnog trenda među umirovljenicima. Ove godine umrlo je čak 16.918 korisnika mirovina, što je u odnosu na prethodni mjesec čak 4.765 više!

Umrlo čak 12.000 umirovljenika, dvije tisuće više nego što je novih!

Ako usporedimo svibanjske podatke HZMO-a za travanj s prošlogodišnjima, riječ je o čak 2.577 umrlih umirovljenika više nego lani u isto vrijeme, kada ih je bilo 14.341, što neminovno ukazuje na pomor starijeg stanovništva, čemu je nedvojbeno uzrok pandemija, bilo da je riječ o smrću izazvanom koronavirusom ili pak posljedično manje dostupnim javno-zdravstvenim uslugama.

Od gotovo 17.000 umrlih umirovljenika ove godine, 4.138 ih je bilo u obiteljskoj mirovini, iz čega možemo zaključiti da je uglavnom riječ o starijim udovicama kao najčešćim korisnicima ove vrste primanja. Njih 1.399 bilo je u invalidskoj mirovini, a 11.381 u starosnoj. Prosječna mirovina svih preminulih korisnika je niža od ukupnog prosjeka te iznosi svega  2.474 kuna. To također ukazuje da je smrtnost veća među siromašnijim umirovljenicima.

Umirovljenici kartaju u parku.
Šokantno: Prvi put u Hrvatskoj više umirovljenika umrlo nego što se umirovilo!

Kada je riječ o novim umirovljenicima, njih je u ovoj godini oko tisuću manje nego umrlih, 15.785. Takav negativni omjer pojavio se prvi put u povijesti krajem prošle godine na vrhuncu pandemije, kada je zabilježena i rekordna smrtnost građana još od kraja Drugog svjetskog rata, najviše starijih. Krajem 2020. godine prvi se put u Hrvatskoj dogodilo da ima više preminulih, nego novih umirovljenika. Naime, lani se umirovilo 50.008 građana, a umrlo 54.578 umirovljenika, dakle čak četiri i pol tisuće više!

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap