Gospon Fulir privukao starije dame koje su uz besplatan ulaz dobile – i ružu

Jasmina Grgurić Zanze
10. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Dnevnik malog Perice, čija je radnja ekranizirana u legendarnom filmu “Tko pjeva zlo ne misli”, dobio je i svoju kazališnu izvedenicu. Predstava je popularnom radnjom privukla i pripadnike starijih generacija koje su iznova i na kazališnim daskama uživale gledati zagrebačku obitelj Šafranek. Pitali smo naše “penziće” koliko si često uopće mogu priuštiti odlazak u kazalište.

Dnevnik malog Perice sisačkog Amaterskog kazališta Foto: Dom kulture Sisak

Svakodnevicu obitelji Šafranek, čiju je rutinu ozbiljno narušio damama neodoljivi gospodin Fulir, Vjekoslav Majer opisao je još 1942. godine u Dnevniku malog Perice. Zanimljiva radnja novele, smještena u zagrebački milje toga vremena, poslužila je 28 godina kasnije Kreši Goliku kao predložak kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli”. Da ova priča ne prestaje osvajati srca domaće publike, posebice starijih dama, dokazuje i najnovija predstava sisačkog Amaterskog kazališta u režiji Silvija Vadle, a koja je iznova izvedena na Dan žena.

Za kazalište imaju vremena

Velik odaziv uz potražnju za sjedalom više ni najmanje ne čudi, tim više jer su pripadnicama nježnijeg spola osigurane besplatne ulaznice, uz ružu na poklon. Bila je to ujedno i prilika da priupitamo umirovljenice koliko su uključene u kazališni i kulturni život i onda kada za njega iz mirovine ipak treba odvojiti koju kunu.

Umirovljena Višnja Gori (sredina) posjećuje kazalište Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

“Ne idem jako često, ali znam otići kada me netko pozove. Najčešće me povede kći, a prije sam išla sa suprugom koji sada zbog kičme ne može tako dugo sjediti. Ponekad odem i sama ili s prijateljicama. Također, s kumom posjećujem i predstave u Zagrebu, kao i ostala kulturna događanja. Upravo se spremamo i na Bukovčevu izložbu. Nastojim se drušveno angažirati. U mirovini sam već deset godina, a kako mi je mirovina solidna, mogu si priuštiti kulturne sadržaje. Imam dosta slobodnog vremena, malo uskačem unučadi po potrebi, a vremena ima i za prijepodnevne kavice s kolegicama” – kaže umirovljenica Višnja Gori.

Ljubav prema noveli i filmu, ali i besplatna ulaznica, ipak su privukli nešto veći broj umirovljenika nego što bi to bilo kada bi kartu trebali platiti. No, kako bi si kulturno uzdizanje ove vrste mogli priuštiti i tada, sisački Dom kulture umirovljenicima osigurava popust od 20 posto.

Prijateljice Verica i Ljubica i inače posjećuju kazalište Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Gledaju i na cijenu

“Odemo svakako kada ima ovako nešto što nas zanima, nije to prečesto. Mi smo prijateljice i kada je nešto zanimljivo uvijek se nađemo i pogledamo zajedno. Sigurno je to desetak puta godišnje. Naravno da pritom gledamo i cijenu i popuste. Sve je to važno” – rekle su nam umirovljenice Verica Garba i Ljubica Holjar.

Naši umirovljenici iznova su tako uživali u duhovitom pripovijedanju maloga Perice, dijalozima njegovih roditelja Franje i Ane, odnosu s tetom Minom koja dolazi samo zbog ručka, a vrhunac priče svakako je razvijanje intimnog odnosa majke s gospodinom Fulirom čije zavođenje dovede do pravog kaosa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap