Štednja u 2. stupu vaše je vlasništvo i vaša nasljedna imovina

Tea Ovničević
20. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Puno je toga u životu nepredvidivo, posebno ako se radi o duljim razdobljima. Teško je, na primjer, isplanirati nešto 35,9 godina unaprijed. A očekuje se da će upravo toliko trajati prosječan radni vijek zaposlenika koji danas rade u zemljama EU do trenutka kada će dočekati mirovinu.

UMFO

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako dobiti poticaje na štednju do 750 kuna godišnje!

Naravno da planiramo raditi cijelo to vrijeme i pritom ne imati nekih većih problema, no što ako nam se planovi ne ostvare? U razdoblju od nekoliko desetljeća može se dogoditi svašta: krize kao što je aktualna, na koje ne možemo sami utjecati, financijske poteškoće, promjena posla…Možemo li ostati i bez svoje mirovinske štednje?

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE! 

Koliko II. stup uopće zaradi umirovljenicima mimo vaših doprinosa?

 

Važno je znati da se sve uplate 5 posto obveznih mirovinskih doprinosa koje tijekom radnog vijeka svaki mjesec uplaćujete u drugi stup, uz prinose mirovinskog društva, nalaze na vašem osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu. Taj je novac osobna, nasljedna imovina koja se može koristiti isključivo za isplatu vaše mirovine jednog dana.

Isto je i ako dobrovoljno štedite u trećem stupu: mirovinska štednja uz ostvarene prinose i državne poticaje nalazi se na vašem osobnom računu. To je također samo vaša, nasljedna imovina.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u  Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, ističe kako smo svi svjesni da je budućnost neizvjesna i koliko god bismo je htjeli kontrolirati, sa sobom nosi određene rizike.

“Uvijek postoji rizik od gubitka posla, redovnih primanja ili situacije koje osobno ne možemo kontrolirati, kao što su ekonomske krize i recesije. Kako se s tim nosimo, individualno je, no većini nas stvara otpor i strah. Kako bi uspješno upravljali rizikom, fondovi ulažu u financijske proizvode na dulje razdoblje te svoje prinose mjere na razini od šest godina. Kod dugoročnih investicija, ovaj pristup ublažava oscilacije u prinosima, kao i efekte ekonomskih kriza, koje su sastavni dio ekonomskog ciklusa. To nam ne smije stvarati stres s obzirom na to da su prinosi svih triju kategorija fonda na razini od šest godina (2014. – 2020.) pozitivni, što znači da pozitivni prinosi prevladavaju. Mirovinski fondovi brinu se i o zaštiti u slučaju osobnih rizika, kao što su gubitak posla i primanja te nemogućnost podmirivanja vlastitih dugova. I dok oni upravljaju rizikom kako bi nam osigurali sigurna primanja u doba mirovine, mi se možemo posvetiti aktivnostima koje nam nose samo pozitivne rizike!” poručuje Andrijana Mušura Gabor.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te o tome kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal “Think Fin: Financije za svakoga”. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika, Gospodina Fina, na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

 

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima portala mirovina.hr i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

umirovljenik
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap