Evo kako mirovinska osiguravajuća društva investiraju našu štednju i isplaćuju mirovine

Stella Ćaleta
10. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Pratite najdetaljniji YouTube special o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu.

investiranje mirovine

Zanima vas kako mirovinska osiguravajuća društva investiraju štednju koju uplaćujete? Detaljno je objašnjeno u videu | Foto: UMFO

Prosječan hrvatski umirovljenik u starosnoj mirovini provede 21 godinu i dva mjeseca. Stoga biste, kada planirate svoj život u mirovini, trebali računati na to kako očuvati dobar životni standard tijekom najmanje dva ili tri desetljeća. Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da tijekom radnog vijeka i u trenutku odlaska u mirovinu morate donijeti niz važnih odluka o kojima će ovisiti visina vaše mirovine.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO OSTVARITI MIROVINU IZ DRUGOG STUPA

Pretpostavka je da ste tijekom cijelog radnog vijeka stabilno štedjeli u drugom obveznom mirovinskom stupu, sami aktivno birali svoj mirovinski fond i redovito pratili prinose i stanje svoje mirovinske štednje na osobnom računu.

U trenutku odlaska u mirovinu morate odabrati želite li mirovinu samo iz prvog ili prvog i drugog mirovinskog stupa. Mirovine iz prvog stupa uvijek obračunava i isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ako odaberete samo mirovinu iz prvog stupa, sva vaša mirovinska štednja iz drugog stupa prenosi se u državni proračun.

Ako odaberete mirovinu i iz drugog stupa, važan je korak odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) koje će vam ju isplaćivati. Kada to učinite, Regos će vašu cjelokupnu kapitaliziranu štednju iz drugog stupa prenijeti u odabrani MOD. U tom trenutku sklapate ugovor o isplati mirovine prema modelu koji ste sami odabrali.

gospodin fin
Gospodin Fin: Evo koliko trebate štedjeti da biste zaradili 33.593 kune

Kako funkcionira investiranje mirovine?

Važno je znati da mirovinska osiguravajuća društva imaju isti cilj kao i obvezni mirovinski fondovi, a to je da ostvaruju prinose na vašu mirovinsku štednju. Oni također investiraju vašu štednju, ali zbog zajamčene sigurnosti isplate mirovina riječ je o konzervativnoj politici ulaganja. MOD jamči isplatu vaših mjesečnih mirovina. Novac za isplatu mirovina na posebnom je računu, ne smije se koristiti za redovne troškove društva niti ulazi u stečajnu masu.

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite videoserijal Gospodin Fin na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz čiju ćete pomoć dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.

(Izvor: HZMO, siječanj 2021.)

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ODMAH ZAPOČNITE RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

gospodin fin qr kod

Foto: UMFO

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima portala mirovina.hr i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap