Glumci u mirovini teško preživljavaju: “Neki kolege imaju samo za kruh i mlijeko”

Jasmina Grgurić Zanze
28. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Popularnost, glamur i život na visokoj nozi pojmovi su koji se najčešće vežu uz glumce. No, ne i u hrvatskih prilikama, pogotovo kada jednom odu u mirovinu. Helena Buljan, Mirjana Bohanec, Branka Cvitković i Žarko Potočnjak progovorili su o egzistenciji umirovljenih glumaca.

Mirjana Bohanec u novoj seriji “Dnevnik velikog Perice”

Umirovljeni glumci za Večernji list ispričali su kako žive od svojih mirovina, pri čemu ih unatoč nekadašnjoj popularnosti i glamuroznom životu muče egzistencijalni problemi. Helena Buljan (79) otkriva da s mirovinom nije zadovoljna, jer joj je na knap. Kada je štedljiva, kaže, izvuče mjesec na rubu minusa.

“Mislim da su glumcima mirovine male, ali budući da sam socijalno vrlo osjetljiva, rekla bih da u odnosu na sve ostale mirovine, možda i nisu” – pošteno priznaje.

Mirjana Bohanec: "Moja Tesa izvukla me iz teške depresije nakon odlaska supruga"

Veća očekivanja nije ni imala, s obzirom da joj je i plaća bila mala, zbog čega je nastupala na televiziji, filmu i radiju, a i danas u umirovljeničkim danima povremeno radi, zbog čega je sretna. Najteže je, smatra, umjetnicima “slobodnjacima” koji nemaju stalna mjesečna primanja.

Mirjana Bohanec (81) ističe da misli kako nitko nije zadovoljan svojom mirovinom, ali da uglavnom od nje može preživjeti. Objasnila je da je u životu puno radila te da je sretna što je poslušala svoju majku koja joj je savjetovala da novac čuva za stare dane, što je i učinila pa nadoknađuje manjak iz rezerve kada joj zafali od mirovine. Istaknula je i da zna da neki njezini kolege iz Zbora HNK zbilja imaju samo za kruh i mlijeko. Problem su, ističe, male plaće u kulturi.

“Nikad se nitko nije imao hrabrosti uhvatiti ukoštac i napraviti nešto. Tako da mislim da ima jako puno onih koji su zaista kruha gladni” – rekla je za Večernji Bohanec.

Branka Cvitković (72) zadovoljna je svojom mirovinom, ali samo zato što u mirovini još i radi i to pola radnog vremena, odnosno četiri sata na Sveučilištu Libertas, gdje je profesorica i dekanica.

Pričali smo sa Žarkom Potočnjakom: "Dvije mirovine dovoljne su za režije, benzin i hranu"

“Istrenirana sam na rad, nisam se luftala kroz život. Uvijek sam govorila da sam šljaker i tako je do današnjeg dana. Tako održavam standard na koji sam navikla” – kazala je i dodala da o starosti treba razmišljati ranije, ali smatra da se status umirovljenika svakako treba poboljšati.

Žarko Potočnjak (75) svojom mirovinom je zadovoljan i ističe da od nje živi sasvim dobro. Istaknuo je i da neki poslovi dođu tu i tamo, ali da mu oni nisu presudni.

“Isto je kao s glumcima za vrijeme njihova radnog života. Onaj tko radi, tko se trudi, malo razbaca po više planova, po drugim grupama, taj živi dobro. Tko sjedi doma i gleda televiziju, taj živi slabo” – zaključuje Potočnjak.

Razgovor sa Žarkom Potočnjakom za Mirovina.hr možete pročitati OVDJE.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap