Gdje su i što rade legende nogometa? Nažalost, puno njih su pokosile strašne bolesti

Josip Mihaljević
24. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski trener Slaven Bilić nedavno se pridružio novom nogometnom pokretu koji traži da se nogometašima na treninzima zabrani udaranje lopte glavom. Naime, upravo se često udaranje lopte glavom dovodi u vezu s kasnijim zdravljem nogometaša u mirovini, a istraživanja pokazuju da profesionalni nogometaši imaju čak tri i pol puta veću šansu da tijekom života umru od posljedica demencije.

nogomet

Foto: Pixabay

Legendarni nogometaš Sir Bobby Charlton boluje od demencije, objavili su početkom mjeseca engleski mediju uz dozvolu njegove žene Norme. Englezi ga smatraju najvećim njihovim nogometašem u povijesti, a ove je godine od posljedica demencije preminuo i njegov brat Jack Charlton.

Par dana kasnije, njemački mediji su objavili sličnu vijest o njihovom velikanu Gerdu Mülleru. “Der Bomber”, kako mu je njemačka javnost tepala, posljednjih šest godina živi u jednom domu za starije i nemoćne.

“Gerd sve više spava i bliži se svom kraju. Oči su mu uglavnom zatvorene, stalno drijema. Miran je i spokojan, nadam se da ne može razmišljati o svojoj sudbini, o bolesti koja ljudima krade posljednje komadiće dostojanstva”, kazala je njegova žena Uschi Müller za Bild.

Bolest o kojoj nogomet ne želi pričati

Umirovljenik "iz ljubavi" ubio suprugu koja je imala demenciju: Dobio dvije godine uvjetnog zatvora

Lista nogometaša koji pate od demencije u trećoj dobi zabrinjavajuće je velika. Njemački Deutsche Welle objavio je nedavno tekst na tu temu s naslovom ‘Demencija: Bolest o kojoj nogomet ne želi pričati’.

U početnoj postavi engleske reprezentacije koja je 1966. godine osvojila Svjetsko prvenstvo četiri nogometaša su preminula od posljedice demencije samo u zadnje dvije godine. Međutim, ne radi se samo o njima:

“Ovo nije slučajnost. Takvi podaci se poklapaju s istraživanjem koje smo objavili prošle godine koje ilustrira povećan rizik od neurodegenerativnih bolesti među profesionalnim nogometašima”, kaže liječnik William Stewarts.

Stewarts je prije godinu dana objavio istraživanje koje je pogledalo uzroke smrti kod više od 7.500 bivših nogometaša u Škotskoj. Rizik od smrti od Alzheimerove, Parkinsonove ili slične bolesti je tri i pol puta veći nego u općoj populaciji.

Uzrok je udaranje lopte glavom?

Nogomet se uglavnom igra nogom, no igra glavom je konstantno prisutna. Deutsche Welle piše o nogometašu Jeffu Astleu koji je preminuo 2002. godine u dobi od tek 59 godina. Astle je imao demenciju, no stvarni uzrok smrti je kronična traumatska encefalopatija (CTE) koja se može dijagnozirati tek nakon smrti pacijenta. Astle je tijekom igračke karijere uživao reputaciju kao jedan od najboljih igrača glavom:

gonzalez balerina
[VIDEO] Pogledajte moćnu reakciju bivše primabalerine s Alzheimerom kada čuje glazbu iz Labuđeg jezera

“Patolog je opisao koliko je jako bio oštećen mozak mog oca. Izgledao je kao mozak boksača. I kazao je da je glavni uzrok često udaranje lopte glavom. Presuda je da je to profesionalna bolest. Drugim riječima, ubio ga je njegov posao”, opisala je njegova kćerka Dawn Astle.

Dawn Astle pokrenula je zakladu u ime njenog oca koja cilja podizanju svijesti oko nogometnog problema kojeg krovne organizacije uglavnom ignoriraju:

“Podaci su jasni. Sada znamo da je igranje lopte glavom ogroman, ogroman zdravstveni rizik nogometašima. Nogomet mora reagirati i mora reagirati odmah”, kazala je.

Od Ferenca Puškaša do Gerda Müllera

Lista nogometaša koji u trećoj dobi umiru od raznih oblika demencije je poveća – od legendarnog Mađara Ferenca Puškaša, najpoznatijeg njemačkog napadača Gerda Müllera, bivšeg kapetana brazilske reprezentacije Hilderalda Bellinija – svi su oni u zadnjim godinama života imali demenciju.

Ipak, ove godine se nešto počelo raditi. U veljači je engleska regulatorna agencija Football Association dala preporuke za nogometaše mlađih uzrasta – nogometaši mlađi od 11 godina ne bi trebali učiti kako udarati loptu glavom na treningu. Slične preporuke su potom usvojene u Irskoj i Škotskoj. One su pak samo tri od otprilike 200 članica FIFA-e.

Nijemci su, na primjer, odbili:

alzheimer
Alzheimerov panel: Budite ljubazni prema starijim ljudima koji se ponašaju neobično

“Još uvijek ne postoji dovoljno dokaza da udaranje lopte glavom nužno vodi do CTE i demencije. Ali sve više studija ukazuju na povezanost, a situacija postaje ozbiljnija”, kazao je Ingo Heimelt koji je specijalist za sportsko uzrokovane potrese mozgova na sportskom Sveučilištu u Kölnu.

I profesorica Inga Körte s Ludwig-Maximilianovog Sveučilišta u Münchenu ima sumnje oko povezanosti:

“Djeca ispod 12 godina tako i tako rijetko loptu udaraju glavom, brojke postaju nešto intenzivnije u tinejdžerskim godinama.

Teško je ustanoviti koliko puta morate udariti loptom da bi dobili demenciju. Takva brojka bi nam možda postala korisna”, kazala je.

Slaven Bilić: Ako istraživanja potvrde, zabranit ću udaranje lopte glavom na treninzima

Vijesti o Siru Bobbyju Charltonu i Gerdu Mülleru postale su top teme u njihovim zemljama, a sada je velik pritisak na nogometnim organizacijama da nešto učine.

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić danas je trener prvoligaša WBA u Engleskoj ligi. I on je prije samo nekoliko dana zatražio da se nešto napravi:

Splitski liječnik: Mnogi ljudi dementne roditelje ostave u domovima i nikada ih ne obiđu!

“Za sada neću zabraniti svojim igračima udaranje lopte glavom na treninzima, a mislim da zabranom igranja glavom na utakmicama to više ne bi bio nogomet, ali ako istraživanje pokaže da često udaranje lopte glavom izaziva demenciju, neka se to odmah zabrani”, kazao je za BBC.

Bilić je pozdravio istraživanja koja analiziraju zdravstveno stanje igrača, a poručio je da je sjajno što je problem prepoznat i da se o njemu govori. Kazao je da će, u slučaju da se dokaže povezanost između udaranje lopte glavom i demencije, odmah zabraniti udaranje lopte glavom svojim igračima na treninzima.

Gdje su i što rade legende nogometa? Nažalost, puno njih su pokosile strašne bolesti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap