Gaf Ministarstva uprave, objavili staru vijest da “umrle osobe više neće moći glasovati”

Josip Mihaljević
6. prosinca 2019.
Istaknuto
A- A+

Ministarstvo uprave objavilo je novi registar birača, odnosno zbirku osobnih podataka o svim biračima hrvatskim državljanima s prebivalište u RH i hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u RH. Usput, malo su se pohvalili da mrtve osobe više neće moći glasovati na izborima.

ivan malenica

Foto: uprava.gov.hr

Ministarstvo uprave objavilo je registar birača kojeg možete pogledati OVDJE. Na tom mjestu možete nadopuniti svoje podatke i provjeriti koje je vaše biračko mjesto za izbore.

Međutim, Ministarstvo uprave je na svojem portalu objavilo i još jednu vijest – Umrle osobe više neće moći glasovati.

“Registrom birača riješen je dugogodišnji problem – činjenica da smo imali puno više birača nego stanovnika. Svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača nego li stanovnika ili umrle osobe”, stoji u objavi Ministarstva uprave.

Vijest je jučer stajala na prvoj stranici portala Ministarstva uprave, a potom su je mediji počeli prenositi. Vijest je u međuvremenu maknuta, a državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić ispričao se u petak zbog sporne objave, tumačeći kako je to zapravo stara vijest, iz 2014., kada je SDP bio na vlasti.

“Ministarstvo je već sinoć objavilo ispriku jer je došlo do pogreške, prenesena je stara vijest iz 2014.”, rekao je Nekić u Hrvatskom saboru.

Aktualne upute za predsjedničke izbore pak možete pogledati OVDJE.