Digitalni tsunami: Ponovno se mijenja osobna iskaznica, ukidaju se uplatnice i biljezi

Josip Mihaljević
10. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Ministarstvo uprave u srijedu je na skupu Digital Transformation Conference (DTC 2018) najavilo velike promjene. Među njima je i nova elektronička osobna iskaznica koja će biti beskontaktna, a sveukupno se radi o 40 različitih projekata.

osobna iskaznica

Foto: mup.hr

Sustav e-Građani zamišljen je u vidu pojednostavljenja usluga države prema građanima, a ubuduće će dobiti i svoju mobilnu aplikaciju. Kad promijene zažive, u tijelima državne uprave moći će se plaćati preko POS uređaja, građani će dobiti mogućnost opunomoćenja elektroničkim putem i brojne druge promijene, piše Poslovni dnevnik.

Državni tajnik za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić tvrdi da će za 40 projekata podijeliti 50 posto sredstava namijenjenih za strategiju Hrvatske 2020.:

“Mislim da kad svi ovi projekti budu dovršeni, da će Hrvatska biti jedno drugačije mjesto nego je danas”, kaže Gršić.

Što se tiče osobnih iskaznica, pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić kazala je da će već iduće godine krenuti nove osobne iskaznice koje će biti besekontaktne.

“Imat ćete mobilni sustav e-Građani, prisloniti na mobitel svoju beskontaktnu osobnu iskaznicu i odmah dobiti pristup u servis”, ispričala je.

Također, uvest će se mogućnost plaćanja svih davanja u tijelima državne uprave. Obnavljanje osobne kartice, vozačkih dozvola i drugih davanja moći će se po novom raditi izravno preko POS uređaja, a novi sustav će se zvati e-Pristojbe. Time će se praktično ukinuti papirnati biljezi i uplatnice.

Za građane koji nisu toliko ‘na ti’ s tehnologijom, uložit će se 123 milijuna kuna u digitalizaciju poslovnica gdje će se uz pomoć stručnjaka moći pristupiti digitalnim uslugama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap