Gabričević: Siromaštvo starijih vodi do bržeg umiranja, u siječnju predstavljamo reforme

Josip Mihaljević
16. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević danas je gostovao u našem podcastu. S Gabričevićem smo pričali o teškom položaju umirovljenika u Hrvatskoj, pitali smo ga što stranka radi da im pomogne, a bilo je riječi o odnosima s drugim političkim strankama i umirovljeničkim udrugama.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević jutros je gostovao u našem podcastu. S Gabričevićem, koji je preuzeo stranku prije nešto više od godinu dana, pričali smo o teškom položaju umirovljenika u Hrvatskoj, o odnosima s drugim umirovljeničkim strankama i umirovljeničkim udrugama te naravno o akcijama HSU-a za podizanje materijalnih prava starijih građana.

Od šefa gradskog ogranka do šefa stranke

Gabričević i Hrelja
Gabričević: Covid dodatak se mora isplatiti, a obiteljske mirovine ostaju prioritet HSU-a

Gabričević je u prosincu prošle godine već u prvom krugu preuzeo stranku nakon što je dugogodišnji predsjednik Silvano Hrelja kazao kako se neće kandidirati.

“Bili su unutarstranački izbori u HSU. Za predsjednika stranke bila su tri kandidata, ja sam u prvom krugu dobio natpolovičnu većinu i odmah sam pobijedio. Tako da sam na sadašnjoj funkciji negdje već godinu dana”, kazao je Gabričević.

U stranci je od 2009. godine:

“Prije toga sam obnašao niz dužnosti u HSU. Bio sam predsjednik Gradske organizacije HSU u Trilju, poslije toga sam u dva mandata prije predsjednik Županijske organizacije Splitsko-dalmatinske županije i bio sam u dva mandata potpredsjednik HSU-a. Prošao sam sve instance u stranci”, kazao je Gabričević.

Gabričević: Siromaštvo umirovljenika vodi do bržeg umiranja

Gabričevića smo pitali o teškoj situaciji u kojoj umirovljenici danas žive u Hrvatskoj. Mirovine su male, poskupljenja su velika. Kako HSU gleda na aktualni standard hrvatskih umirovljenika?

Starija ženska osoba vuče za sobom torbu
Većina umirovljenika živi ispod prosjeka mirovine i praga siromaštva

“Većina umirovljenika živi zaista teško. To ilustriraju i podaci, oni vode težak život. Preko 60 posto mirovina je u iznosu od 500 do 3.000 kuna. Ako znamo da je granica siromaštva 2.927 kuna, onda možemo reći da svi umirovljenici koji imaju do 3.000 kuna žive u zoni siromaštva. Postavlja se pitanje kako oni uopće preživljavaju.

S druge strane, poznata je činjenica da su umirovljenici najurednije platiše. Ispunjavaju sve svoje obaveze, prema državi, prema institucijama, veliki su potrošači lijekova. Velik dio novca od mirovina odlazi državi, odnosno 25 posto, vraćaju državi jer cijelu mirovinu potroše. I tako zapravo financiraju i svoju sljedeću mirovinu”, kazao je Gabričević.

Osvrnuo se i na rast cijena:

“Cijene će još više rasti, inflacija već nadire u Republiku Hrvatsku. Sve ono što se događa vani prelit će se na Europu i na Hrvatsku. I to nas očekuje. Kada ovo sve skupa pogledate, nije neka svijetla perspektiva. Možda je nezgodno govoriti o tim tamnim stranama sada u ovo predbožićno vrijeme, ali situacija je takva da se to mora reći. Moramo istini gledati u oči i moramo više govoriti”, zaključuje Gabričević.

Dodaje da se siromaštvo svakako prelijeva i na zdravstveno stanje jer se umirovljenici od malih mirovina ne mogu ni kvalitetno hraniti.

“To vodi do bržeg umiranja. U ovoj situaciji pandemije, koja je zahtijevala jednu bolju prehranu, više vitamina, više lijekova, više voća i povrća… Istovremeno cijene odu u nebo pa umjesto da umirovljenici mogu priuštiti više, oni mogu priuštiti manje”, dodaje Gabričević.

Što stranka radi da im pomogne?

Što stranka radi da im pomogne? Gabričevića smo pitali je li možda nezahvalno biti šef glavne umirovljeničke stranke u državi u kojoj umirovljenici loše žive jer će u njemu tražiti krivca.

Stižu do 50 posto veće mirovine za više od dvjesto tisuća umirovljenika!

“HSU se već godinama bori za zakon o obiteljskim mirovinama, on je hvala Bogu konačno došao na red. Treba reći da je to došlo nakon što je naš saborski zastupnik dao potporu vladajućima. Pokušavalo se i iz oporbe, ali nije išlo. Taj zakon je danas najavljen, sigurni smo da će on u idućoj godini ugledati svjetlo dana i stupit će na snagu 1. siječnja 2023. godine”, kazao je Gabričević.

Novi model obiteljskim mirovinama trebao bi omogućiti tisućama umirovljenika da izađu iz zone siromaštva:

“I dalje oni neće biti bogati, neće izdašno živjeti, ali će im se zasigurno stanje popraviti. Mi danas u RH imamo preko 210 tisuća obiteljskih mirovina, uglavnom su to žene. One su sve danas u zoni siromaštva. Neka je par zajedno imao 6.000 kuna. Recimo da je suprug imao 3.500 kuna, a žena 2.500 kuna. Kada on premine, žena može birati između 70 posto njegove mirovine, što je opet negdje oko 2.500 ili svoje mirovine od 2.500 kuna. Režije, obaveze, troškovi hrane, sve ostaje isto, a ona koja je ostala sama naglo postaje socijalni slučaj”, kaže Gabričević.

Gabričević je među HSU-ove uspjehe dodao i nedavno podizanje cenzusa zbog kojh bi, barem na papiru, preko stotinu tisuća građana, mahom umirovljenika, trebali dobiti besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

O umirovljeničkim udrugama: Obnovili smo suradnju

Što se tiče suradnje s umirovljeničkim udrugama, koja je bila ključna za najsvjetlije dane u HSU-ovoj povijesti, Gabričević kaže da su odnosi obnovljeni.

gabricevic veselko
Gabričević pomirio stranku s umirovljeničkim udrugama: "Sve sam dogovorio s Jasnom Petrović"

“Zajednički u nekim stvarima nastupamo. Najbolji primjer vam je covid dodatak kojeg smo zajedno izborili. To je bilo dosta uspješno. Normalno da svi nisu zadovoljni s visinom covid dodatka, ali treba razumjeti da je preko 600 milijuna kuna izdvojeno za isplatu. Nisu to baš tako mala sredstva.

Mnogima nedostatno za ono što bi trebalo. Naš je stav da moramo imati dobru suradnju s umirovljeničkim udrugama, na prostoru cijele RH, pogotovo na lokalnoj razini”, kazao je Gabričević.

O drugim umirovljeničkim strankama: Pozivam ih da se vrate u HSU

Na pitanje o konkurentskim umirovljeničkim strankama, kojih je, zadnji puta kada smo provjeravali, u Hrvatskoj čak 13, Gabričević ima kratku i jasnu poruku – vratite se u HSU.

Hrelja: "Postoje dvije umirovljeničke utopijske teze, ali one su nemoguća misija"

“Gotovo sve ove stranke s umirovljeničkim predznakom, to su ljudi koji su bili u HSU. Mi smo na razne načine pokušavali, međutim, jedan je problem uvijek kada želite da svi dođemo u jednu situaciju. Najbolje bi bilo da se vrate u HSU, ovdje ima mjesta za sve. Nama se u zadnjih mjesec dana vratila cijela organizacija Stranke umirovljenika iz Zadarske županije. Mislili su da će im tamo biti med i mlijeko. Vratili su se tu gdje im je i mjesto. I zagrebačka organizacija Stranke umirovljenika je kompletno prešla u HSU. Imamo najava još nekih stranaka, ali i iz drugih političkih stranaka koji nam pristupaju”, kazao je Gabričević.

Smetaju mu ružne stvari kod umirovljeničke politike, pogotovo kada se umirovljeničke stranke međusobno napadaju i blate.

“Od mene niste nikada čuli, nećete ni čuti, da sam bilo što ružno rekao o bilo kojoj toj političkoj stranci. Svatko ima pravo birati svoj politički put. Ali uvijek treba ostati pristojan, dosljedan i baviti se sa svojim problemima. Ako možemo postići zajednički, cilj, onda ćemo ga postići. Ako ne možemo, onda nemojmo smetati jedan drugome”, kazao je Gabričević.

Podržava li umirovljenički prosvjed? Nisu ga razmotrili

Sindikat umirovljenika Hrvatske u posljednjih nekoliko mjeseci i dana među umirovljenicima želi pokrenuti temu prosvjeda. I rezultati naše ankete na portalu kažu kako je 85 posto naših čitatelja za veliki umirovljenički prosvjed, jer bez njega neće biti boljitka. Pitali smo šefa HSU-a što misli o takvoj ideji i je li možda baš takva inicijativa za plodno tlo za daljnju suradnju s umirovljeničkim udrugama.

Sindikat umirovljenika: Ogorčenje je preveliko, umirovljenici - hoćemo li na ulice?

“HSU nije još razmatrao to pitanje, a nismo još razgovarali sa Sindikatom umirovljenika oko tog pitanja. Nisam baš dovoljno upoznat. Sjećam se prosvjeda iz 2017. godine, i ja sam prosvjedovao u Splitu. Bilo je lijepo vrijeme, ali nažalost nije bilo puno prosvjednika.

Nisam nikada pripremao prosvjede, ali mislim da ga treba jako jako dobro organizirati i pripremiti”, zaključio je Gabričević.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap