Gabričević o rezultatima: “Koalicija s HDZ-om nije bila greška, sami bi teško napravili bolji rezultat”

Josip Mihaljević
17. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević komentirao je za Mirovina.hr lokalne izbore, njegove prve na čelu stranke. Kaže da koalicija s HDZ-om nije bila greška, ali i da treba pogledati istinu u oči, stati na noge, napraviti plan i pripremiti se za sljedeći izborni ciklus jer građani žele promjene.

HSU HDZ koalicija

Foto: Herman (HDZ), Gabričević (HSU), Filipović (HDZ) | Youtube screenshot

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika(HSU) Veselko Gabričević komentirao je rezultate lokalnih izbora za Mirovina.hr. Umirovljeničkim strankama lokalni izbori nikad nisu bili jača strana, a tako je bilo i ovoga puta.

“Ovo je rezultat četverogodišnjeg rada. Prema tome, ovaj put se biralo daleko manje vijećnika i zastupnika. Broj je bio daleko manji, a mi smo dobili manje u odnosu na prethodne lokalne izbore. Dobili smo oko 110 vijećnika po županijama, gradovima i općinama. Negdje se i ponavlja pa ćemo još vidjeti. Tu smo negdje, nema nekih velikih odstupanja.

Imat ćemo sigurno, ja vjerujem, preko 110 vijećnika. Tako da smo ipak ostali tu, u dosta županija i gradova imamo dosta predstavnika. Mislim da ćemo i u dosta tih mjesta participirati u vlasti”, kazao je Gabričević.

Gdje su najbolje prošli?

Pitali smo ga gdje je HSU najbolje prošao:

Šajata blago razočaran sloganom HSU-a: "Zašto mene niste angažirali?"

“Kad gledate županije, u Krapinsko-zagorskoj smo najjači, tu imamo četiri vijećnika u županiji. Imamo na nekoliko mjesta po dva vijećnika. U Virovitičko-podravskoj nismo imali ništa, sada imamo vijećnika u Gradu Virovitici i u županiji, imamo u Suhopolju, imamo u Lukaču. Zapravo, gore smo od nule došli na jedan pristojan rezultat”, kazao je Gabričević.

Damir Bajs, župan bjelovarsko-bilogorski, uspio je okupiti tri inače zaraćene umirovljeničke stranke – i HSU, i SU i BUZ.

“Je, je. Tu smo ostali negdje kao što smo bili ranije. Neće biti tu problema. Dobili smo neke gradove i neke županije koje ranije nismo imali, bitno je istaći da smo u Osječko-baranjskoj dobili vijećnika, u Dubrovniku… Tu je negdje, ja bi rekao u granici naših očekivanja”, odgovara Gabričević.

Je li koalicija s HDZ-om bila greška?

Naravno, morali smo pitati je li koalicija s HDZ-om bila greška, posebice u Zagrebu gdje HDZ nikada nije imao naročito jak rezultat.

plenkovic gabricevic
Koalicija dogovorena: Hrvatska stranka umirovljenika na lokalne izbore ide s HDZ-om

“Ma nije. Mi ne bi bolje prošli, išli smo prije sami pa smo prošli isto ovako. Išli bi mi u Zagrebu i sa SDP-om da nas je primio, ali oni vjerojatno nisu ni mogli, vidite da su oni još lošije prošli od HDZ-a.

Čujte, Možemo, oni su išli sami, nisu ni razgovarali s nama. Znate da nisu htjeli ni sa SDP-om. Oni su postigli izvrstan rezultat i na tome im treba čestitati, Zagreb je doista trebao promjene. Dugo je tu bio Milan Bandić, nije se puno uradilo vezano za potres, pa i oko ove pandemije je bilo lutanja… to se sve odrazilo. Možemo i Tomašević su se intenzivno pripremali, minimum četiri godine pripreme je potrebno za takav izborni rezultat.

Već danas su počele pripreme za iduće lokalne izbore. Tko nije tako shvatio na idućim lokalnim izborima neće dobro proći. Oni su shvatili”, kazao je Gabričević.

Situacija u stranci

Članovi zagrebačkog ogranka HSU-a nije najbolje prihvatio koaliciju s HDZ-om pa smo Gabričevića pitali kakvo je stanje u stranci.

“I da nisam potpisao koaliciju isto bi bio ovakav rezultat, ne bi mi bolje prošli u Zagrebu. Ako ste pratili izbore, vidjeli ste koliko je glasova imala Vesna Škare Ožbolt pa nije ušla u Skupštinu. Vidjeli ste da treba skoro 20 tisuća glasova za ući u Skupštinu. To je veliki broj, mi smo tu kao organizacija bili devastirani u Gradu Zagrebu, godinama se Zagreb devastirao. Da smo išli sami mi bi isto tu krahirali teško”, ocjenjuje Gabričević.

Već sada se treba pripremati na idući izborni ciklus. Hrvatska je imala dosta izbora u posljednjih nekoliko godina, a idući na redu su parlamentarni, za tri godine. Gabričević kaže da je spreman u tom izbornom ciklusu postići puno bolje rezultate:

“Sada se moramo intenzivno početi pripremati za naredne izbore. To moramo sada početi. Najbolji primjer je Tomašević, on se minimalno četiri godine pripremao za ovo. A zapravo i više, nije samo četiri. Sjetite se i onih građanskih inicijativa koje je vodio i tako dalje.

Sada moramo stati na noge, pogledati istinu u oči, poduzeti mjere i napraviti plan. Idemo u pripreme, nema tu druge”, zaključuje Gabričević.

 

Gabričević o rezultatima: “Koalicija s HDZ-om nije bila greška, sami bi teško napravili bolji rezultat”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap