Što možemo naučiti od Japanaca i njihovog odnosa prema starijima?

Vladimira Paleček
10. prosinca 2017.
Kolumne
A- A+

Ideja časti Japancima se proteže kroz cijeli život; pokazuje se kroz poštovanje prema učiteljima, hrani, susjedima, zajednici i – starijim osobama. Za razliku od Europe – „starog kontinenta“ – i Japan i Kina posebno su socijalno pažljivi prema svojoj starijoj populaciji, te u brizi i poštovanju prema njima zaista mogu posramiti cijeli svijet.

Foto: www.flickr.com

Kad se spomene Japan, Nippon ili “Zemlja izlazećeg sunca”, prve asocijacije možda će vam biti obred čaja, samuraji, gejše i kimona. Malo upućeniji pomislit će na ritualno samoubojstvo “harakiri”, redatelja Akira Kurosawu, seriju “Shogun” iz osamdesetih, književnika Harukija Murakamija i – čast.

U Japanu se sve vrti oko časti, pojma za kojeg su mnogi zapadnjaci zaboravili što uopće znači. Čast stoji u srži odnosa prema poslu, prema kolegama, prema obitelji. Časno je čak i oduzeti sebi život ako nekoga iznevjerite ili vam posao propadne, ako nekoga osiromašite ili vam – unatoč trudu – radnici završe na ulici. Da, mnogi bi naši političari mogli štošta naučiti od Japanaca.

Ova samozatajna nacija prije svega vrednuje harmoniju, ljubaznost, samokontrolu, skromnost, marljivost i strpljenje. Nepristojnim se smatra bilo kakav ispad bijesa ili gubitak kontrole. Primjerice, ako se netko prema vama loše ponaša i uvrijedi vas, možete mu to reći, ali na nježan i poučan način. Ako dopustite da vas preuzme tjeskoba, zapravo ste napravili još gore nego onaj koji vas je uvrijedio. Ovakvo razmišljanje njeguje većina Japanaca. Dakle, sukobi se generalno izbjegavaju, jer bi to značilo izgubiti obraz, a obraz jest čast.

Tajna japanske dugovječnosti

Ideja časti Japancima se proteže kroz cijeli život; pokazuje se kroz poštovanje prema učiteljima, hrani, susjedima, zajednici i – starijim osobama. Za razliku od Europe – “starog kontinenta” – i Japan i Kina posebno su socijalno pažljivi prema svojoj starijoj populaciji, te u brizi i poštovanju prema njima zaista mogu posramiti cijeli svijet. Upravo je Japan zemlja poznata po dugovječnosti, te broji 60-ak tisuća stogodišnjaka. Nagađa se kako tajna japanske dugovječnosti leži u zdravoj prehrani, bogatoj povrćem, ali i u efikasnom zdravstvenom sustavu te velikom poštovanju prema starijima. Svaki peti stanovnik Japana ima više od 60 godina, a taj se broj ubrzano povećava i trenutačno je u Japanu gotovo dva milijuna stanovnika koji imaju više od 80 godina. Pa ipak, oni ne predstavljaju teret za svoje obitelji i društvo nego u većini slučajeva imaju važnu ulogu u obiteljskom životu: vode brigu o kući, u kojoj često žive sa svojom djecom, unucima, pa i praunucima, brinu o njima, održavaju dom, kuhaju. Nemaju osjećaj da su nepotrebni, suvišni, da im starost nema svrhu.

Kanreki / japanseye.com

Dan poštovanja prema starijim osobama – državni praznik

Do nedavno se strogo poštovala tradicija da roditelji ostaju živjeti u kući najstarijeg sina ili kćeri, no u zadnje vrijeme se japansko društvo moderniziralo, pa danas dio starijih Japanaca ne živi u obiteljima, nego u kvalitetnim staračkim domovima. No ponašanje prema njima nije se izmijenilo kada je u pitanju odnos s obitelji te se osobama treće životne dobi i dalje pruža ljubav i pozornost. Primjerice, u slučaju spriječenosti osobnog posjeta, nadležne osobe uspostavljaju video vezu kako bi mogli razgovarati s članovima svojih obitelji. Cijenu boravka u takvoj ustanovi podmiruju vlada, obitelj i osoba koja u njoj živi.

Svake se godine u Japanu obilježava “Dan poštovanja prema starijim osobama”, koji je državni praznik. Hvalevrijedno za zemlju za koju se do 2060. očekuje da će imati više od 40 posto populacije starije od 65 godina.

Poštovanje prema starijima utkano je i u autohtonu japansku religiju, šintoizam, koja predstavlja dugačak proces učenja i shvaćanja te svaki Japanac svoje odgovore na krucijalna životna pitanja mora – putem – pronaći sam, kao i u japanski jezik. Naime, u japanskom jeziku postoji sufiks “san” koji se kao znak poštovanja redovito koristi prilikom obraćanja starijima.

Zbog svega navedenog, smatrate li kako možda možemo ponešto naučiti od Japanaca?

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap