Evo zašto čak trećina umirovljenika nije dobila covid dodatak!

Jasmina Grgurić
17. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje “treći” covid dodatak za još 10.026 umirovljenika koji su to pravo propustili ostvariti u drugom krugu isplate za one s inozemnim mirovinama ili stažem, uz hrvatsku mirovinu. Međutim, za ovu pomoć prijavilo ih se čak pet i pol tisuća više, ali dodatak nisu dobili. Iz HZMO-a su nam pojasnili zašto je novčanu pomoć dobio tek svaki treći prijavljeni umirovljenik.

Ilustracija: J. Grgurić/Mirovina.hr

Od 15.593 prijava koji se odnose na dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu korisnika da ne prima inozemnu mirovinu, COVID dodatak bit će isplaćen za 10.026 korisnika. Pitali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zašto je svaki treći prijavljeni umirovljenik ostao bez ove novčane pomoći koja iznosi od 400 do 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine koja ukupno ne smije prelaziti 4.000 kuna.

Nisu znali da su im mirovine veće od 4.000 kuna

“Za 2.510 korisnika mirovina COVID dodatak neće biti isplaćen iz razloga što im ukupna primanja iz Hrvatske i inozemstva prelaze iznos od 4000 kuna ili su umrli. Za 1.259 korisnika COVID dodatak je već isplaćen u travnju ili srpnju 2021.

Preostali broj podneska, odnosno 1.798 odnosi se na korisnike mirovine koji nisu ostvarili pravo na mirovinu iz hrvatskog osiguranja ili imaju prebivalište u inozemstvu te prema Odluci o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 ne ispunjavaju uvjete za isplatu COVID dodatka” – pojašnjavaju nam iz HZMO.

Sramotna nepravda Vlade: Umirovljenici s inozemnim mirovinama neće dobiti covid dodatak!

Dakle, više od dvije i pol tisuće umirovljenika “nije znalo” da im visina dviju mirovina prelazi jasno navedeni cenzus od 4.000 kuna. Više od tisuću njih dodatak je već dobilo, ali očito nisu shvatili da nije riječ o još jednom dodatku, nego da se on sada isplaćuje samo onima koji ga zbog propusta nisu ostvarili ranije. I treće, gotovo dvije tisuće umirovljenika nije razumjelo da je za dodatak potrebno biti u hrvatskom mirovinskom sustavu, odnosno primati i hrvatsku i inozemnu mirovinu. Dio njih ispunjava taj uvjet, ali im je prebivalište u inozemstvu zbog čega nemaju pravo na dodatak.

Vlada ponovila rok, ali nisu svi razumjeli uvjete

Podsjetimo, umirovljenici samo s hrvatskom mirovinom dodatak su dobili automatski u travnju. Umirovljenici s hrvatskom i inozemnom mirovinom, ili radnim stažem u inozemstvu bez mirovine, morali su se prijaviti i njima se dodatak isplaćivao u srpnju. Kako dobar dio njih nije znao da se trebaju prijaviti ili dostaviti dokaz o visini mirovine, odnosno izjavu da ne primaju mirovinu izvana, iako imaju radnog staža u drugoj zemlji, Vlada je otvorila još jedan rok.

No, mnogi ni sada nisu razumjeli da ne ispunjavaju uvjete, dok sigurno dio njih ni sada nije odradio prijavu kako treba, iako imaju uvjete. Pritom umirovljenike najviše buni dokaz da nemaju mirovinu izvana, iako su radili u inozemstvu, a mnogi se možda ni ne sjećaju da su ostvarili kratki staž u drugoj državi.

Dosad je isplaćen COVID dodatak za 710.577 umirovljenika.

Evo zašto čak trećina umirovljenika nije dobila covid dodatak!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap