Evo što će se događati s našim mirovinama nakon uvođenja eura

Jasmina Grgurić Zanze
10. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Uvođenje eura od 1. siječnja 2023. sasvim sigurno će se odraziti na cijene te vrijednost novca i njegove percepcije koja neće više biti ista. Plaće i mirovine obračunat će se u eurima pa će sasvim sigurno izgledati “manje” nego što su sada.

euro

Foto: Unsplash

Do uvođenja eura 1.siječnja 2023. neće biti puno vremena za prilagodbu, posebice s rastućim cijenama na koje će, sasvim sigurno, i promjena valute ostaviti traga. Plaće i mirovine iskazane u eurima djelovat će nam još manje nego što jesu, a obračunat će se u siječnju za prosinac ove godine. No, već od rujna će se prikazivati i u kunama i u eurima te će se tako nastaviti još godinu dana nakon uvođenja eura.

Primjena fiksnog tečaja, preračunavanje i zaokruživanje

"Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 euro"

“Nakon dana uvođenja eura, visina mirovine i socijalnih davanja preračunavaju se u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. Navedeno također vrijedi prilikom utvrđivanja iznosa zaostalih i preplaćenih mirovina, socijalnih naknada te drugih naknada koje se iz proračuna isplaćuju građanima i kućanstvima.

Ako su oni prije dana uvođenja eura bili izraženi u kunama, nakon dana uvođenja eura preračunavaju se u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje”, kazali su za N1 iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Mirovina oko 350 eura, plaća oko 950 eura

Plaćanje kunama i eurima bit će moguće još dva tjedna nakon službenog uvođenja nove valute, no nakon toga važit će samo jedna. Cijene će biti prikazane dvojno, a računi će se obračunati i prikazati slično kao i plaće, mirovine te ostala davanja.

Ipak, ono što brine je što Hrvatska, iskazano u eurima, spada na samo dno Europske unije po visini plaće i prosječne mirovine. Prema sadašnjim projekcijama, prosječna neto plaća uvođenjem eura bit će oko 950 eura, a mirovina oko 350 eura. Prosječna neto plaća na razini EU-a iznosi pak tisuću eura više, odnosno 1.916 eura i to za prošlu godinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap