Evo koliku naknadu ćete morati platiti kada podižete gotovinu na bankomatima drugih banaka

Ana Kanazir
25. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Jedno vrijeme nisu radili svi bankomati i nije postojala naknada na bankomatima koja se uzima kada novac podižete na bankomatu nematične banke. Ovome je bilo tako zbog uvođenja eura i lakše prilagodbe. Ipak, to se promijenilo, a sada je poznato i koliko točno iznosi ova naknada za pojedini bankomat.

Ilustracija: Pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, na bankomatima se mogu podići samo iznosi od 10 i 20 eura, u rijetkim slučajevima i novčanica od 50 eura. Isto tako, od nedavno se za podizanje gotovine na bankomatima koji nisu od vaše matične banke uzima i provizija. Sada je poznato koliko točno iznosi naknada na bankomatima.

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Nova promjena na bankomatima: Od danas ćete novce s bankomata drugih banaka podizati uz proviziju

Različite naknade u različitim bankama

Razlika u naknadama će ovisiti o tome podižete li gotovinu kreditnom ili debitnom karticom, pri čemu će naknada biti viša ako podižete kreditnom karticom. Naknada koja se naplaćuje se sastoji od fiksnog dijela i postotka od isplaćenog iznosa. Jednako tako, iznos naknade će biti veći ako podižete više novca, osim kod Raiffeisen banke. Evo kako se kreću iznosi po bankama:

Privredna banka Zagreb

Ako je vaša matična banka PBZ, a novac podižete na bankomatu druge banke, uzet će vam se naknada u iznosu od 2,50 posto plus 1,13 eura od isplaćenog iznosa po transakciji.

Zagrebačka banka

Zagrebačka banka naplaćuje naknadu u iznosu od 2,50 posto plus 1,19 eura od isplaćenog iznosa po transakciji, navodi N1. Dodaju i kako naknada na bankomatima u zemljama izvan Europskog gospodarskog područja iznosi tri posto plus 1,99 eura.

OTP banka

OTP banka će kod podizanja gotovine na drugim bankomatima uzeti proviziju od 2,5 posto od iznosa transakcije, odnosno najmanje 3,32 eura. Ipak, gotovinu možete povoljnije podići na kioscima Tiska, gdje se naplaćuje naknada od 0,66 eura bez obzira na iznos transakcije.

Erste banka

Kada podižete gotovinu na drugim bankomatima, provizija koju uzima Erste banka je 1,19 eura i dodatak od 2,50 posto od vrijednosti transakcije. Podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima Erste Grupa u inozemstvu – u Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumunjskoj, Moldaviji i Crnoj Gori je besplatno, navodi N1.

Raiffeisen banka

Ako podižete gotovinu na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj i inozemstvu, a vaša banka je Raiffeisen banka, platit ćete naknadu od 1,50 posto od iznosa transakcije, pri čemu će također minimalan iznos biti 3,32 eura. Zanimljivo je i kako se kod ove banke kod podizanja većeg iznosa gotovine, uzima manja provizija, ali je zato ona viša kada podižete manji iznos.

Addiko banka

Addiko banka naplaćuje naknadu za podizanje novca na bankomatima drugih banaka u iznosu od 2,50 posto od vrijednosti transakcije plus 1,99 eura.

Hrvatska poštanska banka

HPB naplaćuje svojim korisnicima dva posto od iznosa transakcije plus 1,19 eura kada podižu gotovinu na drugim bankomatima u zemlji ili u inozemstvu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap