Evo koliko kilometara možete prijeći s pojedinim modelima automobila dok im svijetli lampica rezerve

Luka Kalac
15. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Najomraženija lampica nakon one ‘check engine’ (nepravilnost u radu motora), mnogim vozačima je sigurno ona koja označava da ste na početku kraja količine goriva u spremniku automobila. Iako je uvriježeno mišljenje da je paljenjem žute lampice preostalo još 40 kilometara, izgleda da to baš i nije tako. To je čak 11,5 kilometara manje od onoga što može prijeći automobil s najmanjim dometom na rezervi. Zanimljivo je da automobil koji je prvi na listi vozila s najvećim dometom na rezervi može prijeći gotovo 121 kilometar s tom lampicom, a radi se o VW Passat. Inače, na ove brojke utječe potrošnja goriva koja varira o brojnim čimbenicima, ali nije najpametniji izbor neprestano voziti automobil koji je na vječnoj rezervi.

Muškarac u žutom džemperu toči gorivo u bijeli automobil na benzinskoj crpki.

Automobil | Foto: Pexels / Engin Akyurt

Paljenjem lampice na instrumentalnoj ploči automobila koja signalizira da je spremnik goriva na samoj rezervi, velikoj većini vozača pada mrak na oči. Zapremine spremnika goriva se razlikuju od automobila do automobila, pa se postavlja pitanje koliko se zaista kilometara može prijeći s upaljenom žutom lampicom.

Podaci koji se odnose na 96 popularnih ‘benzinaca’

Izgleda kako možete prestati strahovati i pitati se hoće li vas auto izdati na cesti jer je iskoristio svu količinu goriva iz rezervoara, prema podacima istraživanja objavljenom na britanskoj stranici comparethemarket.com. U svrhu ovog istraživanja izneseni su točni podaci vezani uz broj prijeđenih kilometara sa spremnikom na rezervi koji se odnose na 96 popularnih automobila s benzinskim motorom.

Među vozačima prevladava razmišljanje da je paljenjem žute lampice na raspolaganju još 40 kilometara za prijeći. Brojni novi automobili imaju već ugrađeno računalo koje pokazuje koliko je još preostalo kilometara do ponovnog točenja, u ovom slučaju, benzina, ali ispostavilo se da i uz taj podatak, pojedini automobili mogu voziti i dalje nego što je to prikazano.

Isto tako, treba imati na umu kako nije uvijek najmudrije voziti automobil do zadnjeg kilometra jer se sva nečistoća taloži na dnu spremnika goriva i tako ulazi u motor vašeg vozila. Ako je riječ o spremniku goriva na čijem se dnu nakupilo prljavštine, ono bi moglo uništiti neke važne dijelove automobila kao što su katalizator, filter goriva i pumpa goriva. Nečistoća i nesagorivi ostaci u gorivu mogu, prolaskom kroz katalizator, oštetiti ga ili čak uništiti do cijelosti. Ako vam je praksa voziti automobil na rezervi, znajte da će vam filter pumpa i pumpa goriva biti zreli za zamjenu puno prije nego što bi do nje došlo da ste izbjegavali takvu vožnju.

Najduži i najkraći rezervni domet

Situacija je kudikamo drugačija ako je ostao još koji dan do isplate mirovine, a zasvijetlila vam je lampica sa simbolom aparata za točenje goriva. Ona će se upaliti kada kapacitet spremnika goriva dosegne približno 10 posto ukupnog maksimalnog kapaciteta. Podsjećamo i kako u priručniku automobila stoji koliko je to točno litara.

Kada je riječ o dometu ‘benzinaca’ s gotovo praznim spremnikom goriva, apsolutni šampion među 96 popularnih automobila je Volkswagen Passat s dometom od najmanje 120,73 kilometara na rezervi. U stopu ga prate Volvo V40 i Ford Mondeo sa 113,6, to jest 112,68 kilometara. Za njima kaska BMW serije 5 s dosegom od 109,96 kilometara, a na petom mjestu je smještena Toyota Prius s dometom od 107,2 km. Nakon ovih automobila slijede Mercedes E klasa (103 km), Audi Q5 (102,7 km), Range Rover Sport (102 km), Mazda 6 (101,3 km), Audi A6 (99,8 km), prema podacima comparethemarket.

Automobili s benzinskim motorom koji imaju najkraći rezervni domet su BMW M3 s 51,48 kilometara. Gotovo neprimjetno duže od limuzine M3 može voziti Kia Picanto (51,72 km), a osam kilometara više može prijeći Fiat 500 (59,77 km). Listu 10 ‘benzinaca’ najkraćeg dometa s gotovo praznim spremnikom goriva završava Ford Fiesta sa 66,09 kilometara. Od onih 96 popularnih modela automobila s najkraćim dometom potrebno je istaknuti Ford Fiestu (66,1 km), Nissan Juke (65,7 km), Citroen C1 (62,4 km) i Mini Cooper (60,4 km).

Poskupljuje auto osiguranje: 'Većina će plaćati više, pogotovo skupine poput umirovljenika'

Brojni čimbenici utječu na potrošnju goriva

Spomenutim popularnim modelima treba dodati Škodu Octaviju (95,5 km), Fabiju (80 km), Volkswagen Golf (91,65 km), Polo (74,25 km), Tiguan (90,46 km), Renault Clio (83,55 km), Daciju Duster (80 km), Sandero (93,55 km), Peugeot 208 (96,47 km), Opel Astru (82,5 km), Corsu (69,18 km), Hyundai i30 (84,67 km) te Suzuki Vitaru (78,06 km), piše revijahak.hr.

I za kraj, ako povremeno vozite automobil na rezervi, ove brojke nisu garancija da ćete točno toliko kilometara prijeći. Na potrošnju goriva utječu brojni čimbenici, kao što su prometna situacija, vanjska temperatura, jačina kočenja, ubrzanje, tlak u gumama na koji utječe broj putnika i prtljaga. Osim lampice, dobro je obratiti pažnju i na opremu koja bi se trebala pronaći u svakom automobilu, a radi se o kutiji prve pomoći, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap