Evo kako žive hrvatski umirovljenici: Sa 1.300 kuna mirovine, bez pomoći bi bili gladni

Jasmina Grgurić
8. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Osječki umirovljenici, poput stotine tisuća drugih diljem Hrvatske, prisiljeni su ovisiti o tuđoj pomoći kako bi se prehranili, platili režije, kupili lijekove… Većina njih nakon smrti supružnika s jednom mirovinom ne može progurati mjesec, a mnogima ni djeca nemaju što dati. Umjesto da bezbrižno provode umirovljeničke dane nakon svega što su u naslijeđe ostavili onima koji danas tako ružno kroje njihovu sudbinu, stoje u redu za socijalnu pomoć. Da nema udruge “Rijeka ljubavi” bili bi gladni, nakon tri do četiri desetljeća rada.

Rijeka ljubavi (Snimak zaslona: Slavonska Televizija/Youtube)

“Moja mirovina je 1.760 kuna, radila sam 39 godina. Živim s dvije kćeri, suprug je preminuo prije šest godina. Dok je on bio, bilo je dosta dobro. Da nema Štefice, mi bi bili gladni” – priča jedna od osječkih umirovljenica na hladnoći u redu za socijalnu pomoć koju starijim građanima u potrebi dijeli humanitarna udruga “Rijeka ljubavi” koju vodi 81-godišnja Štefica Čučak.

Takvih starijih žena u ponižavajućoj koloni još je mnogo. Neke od njih primaju mirovinu od oko 1.300 kuna pa dani da nemaju ni za kruh nisu rijetki. Jedna od njih govori kako preživljava sa 1.350 kuna, a na kraj nekako izađe zato što dođe u udrugu po pomoć. Dovoljno bi joj bilo, skromno kaže, da joj mirovina bude do 2.000 kuna, jer bi s time mogla bolje živjeti.

“Tolike godine i mladost sam ostavila za 1.700 kuna, dosta žalosno, ali nadam se da će jednoga dana biti malo bolje. Zahvaljujemo se Štefici što toliko brine o nama i do neba joj hvala” – govori u nadi jedna od korisnica.

Predsjednica udruge upozorila je iznova na težak položaj hrvatskih umirovljenika.

“Žive u vrlo teškim uvjetima, mogu reći neljudskim. Sa 1.000 kuna treba znati preživjeti i klanjam se do poda svakom tko to uspije. Dok podmire i plate režije, njima za život dostojan čovjeka ne preostane ništa” – poručila je humanitarka Štefica Čučak.

Rijeka ljubavi: Sa 1.500 kuna mirovine prisiljeni stajati u redu za doručak

I doista, oko 700.000 umirovljenika živi ispod praga siromaštva. Prosječna mirovina iznosi svega 2.558 kuna, koliko nema većina starijih građana. U najnepovoljnijem položaju je oko 270.000 korisnika najniže mirovine koja u prosjeku iznosi 1.720 kuna. Mirovine od prosječnih 2.080 kuna prima oko 110.000 osoba u invalidskoj te oko 220.000 onih u obiteljskoj mirovini, mahom udovica koje ne mogu bez pomoći preživjeti mjesec.

 

 

Evo kako žive hrvatski umirovljenici: Sa 1.300 kuna mirovine, bez pomoći bi bili gladni
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap