Epidemiolog Kaić: “Ukidanje mjera? Nemamo dovoljno cijepljenih starijih ljudi”

Jasmina Grgurić
22. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska nema dovoljno cijepljenog stanovništva kako bi mogla razmišljati o blažim posljedicama novog vala koronavirusa, a kamo li o ukidanju mjera. Dok Milanović i Plenković zazivaju takav scenariji, epidemiolog Bernard Kaić upozorava da to nije dobra odluka zbog starijeg stanovništva.

bernard kaić

Foto: Bernard Kaić | Youtube screenshot

Samo 54,7 posto građana Hrvatske starijih od 80 godina cijepilo se barem jednom dozom cjepiva protiv korone. Takva slika nipošto nije dobra i zbog poražavajućih podataka prijeti nam povećana smrtnost u novom valu pandemije. U Hrvatskoj je ukupno cijepljeno 47 posto odraslih stanovnika, što je daleko ispod europskog prosjeka.

Epidemiolog Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, smatra kako bi se ukidanje mjera nakon turističke sezone moglo provesti tek kada bismo imali dovoljno cijepljenih starijih građana.

“Mislim da stari nisu dovoljno procijepljeni za to. To bismo mogli napraviti kada bismo imali jako visoku stopu procijepljenosti starijih ljudi”, kazao je Kaić za N1.

Ističe da je cijepljenje bilo krenulo jako dobro te da mu nije jasno zašto u Hrvatskoj nije dosegnuta procijepljenost od barem 80 posto kod starijih 65 godina.

“Moram priznati da ne shvaćam razlog tome”, dodao je.

Državni vođe izrazili su drugačiji stav.

milanović
Milanović o cijepljenju: "Misli na sebe, ne na druge. Zaštiti sebe, dalje od toga ne možemo"

“Onog trena kad bude više cjepiva nego zainteresiranih, gotovo, nema više restrikcija, dajmo tom trenutku još 30 dana i nakon toga gotovo. Nakon sezone, da nam nadobudni pametnjakovići ne govore da smo divljaci. To je nekakva izlazna procedura i nakon toga gotovo”, kazao je ovih dana predsjednik Zoran Milanović.

Jednakog je mišljenja i premijer Andrej Plenković.

““Ja sam skoro isto rekao kao Milanović još prije njega. Malo po malo će još ispasti da se slažemo, ali što je poanta? Mi moramo brinuti i o cijepljenima i necijepljenima, i o turizmu i gospodarstvu. Ako mi uspijemo proći da nam sezona ne završi do 5. ili 15. kolovoza, ja bih volio da nam onda iza toga dođu tradicionalni, informirani gosti koji i znaju gdje dolaze” – kazao je premijer.

 

Epidemiolog Kaić: “Ukidanje mjera? Nemamo dovoljno cijepljenih starijih ljudi”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap