EMA reagirala: “Nije točno da se AstraZeneca ne preporuča starijima od 60!”

Jasmina Grgurić Zanze
16. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Strani i domaći mediji prije nekoliko su dana prenijeli vijest inozemnih novinskih agencija da Europska agencija za lijekove (EMA) ne preporuča cjepivo AstraZeneca za starije od 60 godina. No, iz EMA-e javljaju da je izjava njihovog stručnjaka pogrešno interpretirana i da je ovo cjepivo sigurno za sve, a pogotovo starije od 60 godina.

Ilustracija: Rawpixel

Voditelj radne skupine Europske agencije za lijekove (EMA) Marco Cavaleri govorio je prije nekoliko dana u intervjuu za talijanski dnevni list La Stampa o cijepljenju AstraZenecom, pri čemu je naglasak stavio na starije od 60 godina.

cijepljenje
Europska medicinska agencija: Stariji od 60 ipak trebaju izbjegavati AstraZenecu!

Strani i domaći mediji i novinske agencije prenijeli su da se to cjepivo ipak ne preporuča starijima od 60 godina zbog mogućih komplikacija sa zgrušnjavanjem  krvi. No, iz Europske agencije za lijekove poručuju da je La Stampa pogrešno interpretirala izjavu njihovog stručnjaka.

“Iz nepoznatog razloga, La Stampa je izjavu pogrešno interpretirala i objavila je kako EMA ne preporučuje cjepivo AstraZeneca za osobe starije od 60 godina. EMA je odmah reagirala, a Cavaleri je u demantiju za Reuters izjavio kako se radi o pogrešnoj interpretaciji i kako je cjepivo AstraZeneca sigurno za sve dobne skupine, pogotovo za osobe starije od 60 godina” – javili su službeni stav EMA-e iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Nažalost, moje riječi nisu ispravno prenesene u intervjuu za La Stampu. Cjepivo AstraZeneca ima povoljan profil rizika za sve dobne skupine, posebno one iznad 60 godina” –  izjavio je Cavaleri za Reuters.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap