Europska medicinska agencija: Stariji od 60 ipak trebaju izbjegavati AstraZenecu!

Jasmina Grgurić Zanze
14. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Malo koje cjepivo je izazvalo toliko nedoumica kao AstraZeneca. Brojne europske zemlje najprije su odbijale cijepiti starije stanovnike, da bi kasnije ograničile uporabu tog cjepiva na mlađu populaciju zbog stvaranja krvnih ugrušaka. Ipak, neki su zadržali oprez, a da je on ipak potreban kada je o starijima riječ sada potvrđuje i Europska medicinska agencija.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Europska medicinska agencija (EMA) priopćila je da bi zemlje trebale izbjegavati cjepivo AstraZenece za starije od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi. Smatraju cjepivo AstraZenece sigurnim za sve dobne skupine, no zbog te rijetke pojave EMA preporučuje da bi za tu dobnu skupinu bilo bolje koristiti Modernu ili Pfizer, javlja HRT.

Pfizerovo cjepivo kod starijih najučinkovitije kad drugu dozu dobiju što kasnije?

Nakon što su brojne članice Europske unije prvotno ograničile uporabu AstraZenece na starije osobe upravo zbog nuspojave stvaranja krvnih ugrušaka, kasnije je došlo do zaokreta. Naime, pokazalo se da su stvaranju ugrušaka podložnije ipak nešto mlađe osobe. A sada, novi zaokret.

“S obzirom da zaraza jenjava, i uzimajući u obzir da su mladi manje izloženi rizicima povezanim s COVID-om, smatramo da bi za njih bilo bolje da koriste cjepiva razvijena mRNa tehnologijom, poput Moderne ili Pfizera” – rekao je voditelj radne skupine EMA-e za COVID-19 Marco Cavaleri.

Pritom je potvrdio da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina te da su Francuska i Njemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta cjepiva, odlučile izbjegavati AstraZenecu i za starije od 60 te im radije nude mRNA cjepiva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap