Eksplozija zaraženih: Svi stariji od 60 četiri mjeseca će morati ostati doma!

Jasmina Grgurić
20. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Mjeru četveromjesečnog zatvaranja za sve osobe starije od 60 godina uvela je Moskva zbog eksplozije broja zaraženih koronavirusom. Pandemija ne jenjava, ovo je prva takva rigorozna mjera nakon ljeta, a odnosi se samo na one koji nisu cijepljeni.

Ilustracija: Rawpixel

Stariji od 60 godina četiri mjeseca morat će provesti kod kuće. Mjera je to koju su donijele gradske vlasti Moskve zbog eksplozije broja zaraženih, nakon ljetne stagnacije s pandemijom.

Odluka gradonačelnika odnosi se samo na starije stanovnike koji nisu cijepljeni, a doma će morati biti od 25. listopada do 25. veljače. Također, naredio je i rad od kuće za najmanje 30 posto zaposlenih u poduzećima.

Vlasti su propisale obvezu da se do 1. siječnja mora cijepiti 80 posto zaposlenih u javnim službama, što je porast u odnosu na sadašnju obvezu od 60 posto, objavljeno je na mrežnoj stranici gradonačelnika Sergeja Sobjanjina, piše N1. Također, Kremlj razmišlja uvesti prekid rada krajem listopada na tjedan dana kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Rusija, posebno Moskva koja je glavno žarište u zemlji, suočena je s novim epidemiološkim valom zbog širenja varijante delta i lošeg odziva na cijeljenje. Zemlja je u utorak potvrdila 1.015 umrlih u zadnja 24 sata, najviše od početka pandemije. Broj zaraženih u Moskvi raste od sredine rujna i prema podacima Vlade kreće se oko 6.000 na dan, a u državi se zarazi oko 33.000 ljudi.

Potpuno je cijepljeno samo 32,3 posto stanovništva, prema podacima portala Gogov koji objavljuje svakodnevne podatke. Vlasti su oklijevale uvesti strože mjere ili zatvaranje u strahu da ne naruše već oslabljeno gospodarstvo.

Osim Rusije, sve veći broj zaraženih bilježe i Češka, Slovačka i Poljska pa je jasno da je puni jek četvrtog vala tek pred nama.

Eksplozija zaraženih: Svi stariji od 60 četiri mjeseca će morati ostati doma!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap