Ekonomist predlaže radikalnu reformu mirovina: “To bi izazvalo neviđenu revoluciju na ulicama”

Josip Mihaljević
21. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Petar Vušković iz Centra za javne politike i ekonomske analize založio se za radikalnu reformu mirovinskog sustava u kojoj bi međugeneracijsku solidarnost zamijenio s privatnom štednjom.

petar vušković

Foto: Petar Vušković | Youtube screenshot

Petar Vušković, ekonomski analitičar iz Centra za javne politike i ekonomske analize predlaže radikalnu reformu mirovinskog sustava u korist privatne štednje. Kako je kazao u intervjuu za dnevno.hr, trenutačni mirovinski sustav ima tri problema.

Za početak, kaže kako je trenutačni sustav međugeneracijske solidarnosti narušen zbog veće stope iseljavanja nego u drugim europskim državama.

“Svake godine izgubimo oko 20.000 stanovnika, prognoze su uistinu crne. Iako je riječ o problemu koji se ne može brzo riješiti, nema nikakve logike da naša izvršna vlast ne radi baš ništa po pitanju tog problema”, kazao je za Dnevno.hr.

Podsjeća kako je već danas godišnji trošak isplate mirovina 42 milijarde kuna te da se iz doprinosa prikupi tek 56 posto tog iznosa.

“Loša demografska slika znači da je naš mirovinski sustav u velikim problemima jer uz ovakve brojke kakve imamo mirovinski sustav u kojem dominira solidarnost je neodrživ i njega treba hitno transformirati u sustav koji će se više temeljiti na privatnim ulaganjima mirovinske štednje”, nastavlja Vušković.

Tri problema mirovinskog sustava i radikalno rješenje

Vušković kaže kako su pred nama dva scenarija – ili će mirovine svake godine biti sve manje, ili će Vlada svake godine sve više novca pumpati u mirovinski sustav kako bi održala sadašnje razine mirovina.

U mirovinskom sustavu vidi tri ključna problema – negativni prirodni priraštaj stanovništva, visoke stope iseljavanja i produljenje životnog vijeka što stvara velik pritisak na mirovinski sustav.

udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova
Plan za drastičnu mirovinsku reformu: Sustav koji generira mirovine od 2800 kuna nije dobar

Zatim iznosi radikalno rješenje prema kojem bi svatko štedio za svoju mirovinu “najbolje kako zna”, s time da bi postojao socijalni fond koji će se dodjeljivati samo onima koji su se iz opravdanih razloga našli u financijskim problemima. Svi ostali bi sami štedjeli za svoju starost.

“Vlada treba imati hrabrosti reći jednoj generaciji kako mirovinski sustav poput ovoga kojega imamo prestaje s radom i kako prelazimo na novi. Naravno da to nije fer reći ljudima koji su desetljećima uplaćivali u sustav očekujući mirovinu na kraju radnog vijeka, to bi izazvalo neviđenu revoluciju na ulicama. Tim ljudima bi bilo najpoštenije vratiti novac koji su uplaćivali u sustav, ali to se neće dogoditi”, kazao je.

Iako se zalaže za privatnu štednju za starost, smatra kako se to u Hrvatskoj neće uskoro dogoditi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap