Ekipa iz Osijeka već tri godine uživa u Gradskom dnevnom boravku

Jelena Ratko
19. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Članovi Dnevnog boravka za starije u Osijeku tamo vole doći pročitati novine, popiti kavu, pogledati TV, kartati belot ili jednostavno – biti s prijateljima. Druženje je to koje traje već tri godine.

Foto: pixabay.com

Gradski dnevni boravak za umirovljenike u Županijskoj ulici 11 u Osijeku, u petak, 25. kolovoza obilježava treću godinu postojanja. Prostor je omiljeno okupljalište osječkih umirovljenika željnih društva, zabave, rekreacije, ali i učenja. U tom prostoru, u samom središtu grada, redovito se održavaju kreativne radionice, plesnjaci, turniri u belotu, šahu i pikadu za žene

Suradnja i otvorenost

Dnevni je boravak otvoren svakim danom od 9 do 12 te od od 17 do 20 sati. Prostor trenutno koristi oko 150 članova Udruge Aktivni umirovljenici Osijek, ali često u aktivnostima sudjeluju i ostali zainteresirani umirovljenici.

“Imamo članove koji redovito svakoga dana dolaze i ujutro i poslijepodne, a jedna od njih je i naša najstarija članica koja ima 94 godine. Vole doći pročitati novine, popiti kavu, pogledati TV, biti u društvu, a najviše od svega kartati belot. Svakoga četvrtka od 17 do 20 sati imamo različite radionice u kojima najčešće sudjeluju umirovljenice, a svake srijede u 9.30 sati organiziramo besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi. Uskoro ćemo ugraditi viseću kuglanu” priča Ištvan Harangozo, voditelj Gradskog dnevnog boravka, za Glas Slavonije.

Ističe i izvrsnu suradnju s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek gdje se za umirovljenike organizira informatičko opismenjavanje. “I u našem dnevnom boravku imamo informatičku prostoriju sa sedam računala, ali nam je mreža jako spora” ističe Harangozo.

Postalo je pretijesno

Gostiona je skupa, Dnevni boravak je besplatan: 700 bizovačkih umirovljenika ima novi prostor za druženje

Tijekom ljeta, kaže, posjećenost je nešto slabija zbog velikih vrućina, ali kako su temperature sada ugodnije, tako sve više umirovljenika dolazi u dnevni boravak.

“Ima jako mnogo samaca umirovljenika koji ujutro dolaze u dnevni boravak provesti vrijeme do ručka, a prednost je ta što je prostor smješten u središtu grada. Planiramo za nekoliko takvih članova od jeseni organizirati i ručak u dnevnom boravku. Dio bi platili sami, a ostatak bi podmirila Udruga” objašnjava Harangozo.

Kata Nađ, domaćica u Gradskom dnevnom boravku, brine o čistoći prostorija i pripremi napitaka za umirovljenike te organizira plesnjake, na koje nerijetko donese svoje domaće kolače.

“Druženje je neprocjenjivo, svi mi volimo društvo i da nismo sami” rekla je Kata.

Umirovljenik Ante Jović također svakoga dana voli doći u dnevni boravak. Najviše mu od svega znači, kaže, druženje, ali volio bi i da nekada svi zajedno otputuju izvan Osijeka.

“Želja mi je da poput umirovljenika u drugim europskim zemljama putujemo nekamo”, kazao je Jović.

Jedan od najvećih problema koji tišti umirovljenike je, kažu, prilično skučen prostor boravka. Prostor su proširili koliko su mogli, a prošle godine dobili su i terasu. Međutim, ona je mala za plesnjake jer na nju stane samo oko tridesetak ljudi, rekao je Harangozo.

Bez obzira na manjak prostora, uvijek je moguće druženje učiniti nezaboravnim. Takvo će, zasigurno, biti i ono u petak, na proslavi trećeg rođendana ovog poznatog okupljališta osječkih umirovljenika.

Copy link
Powered by Social Snap