Gostiona je skupa, Dnevni boravak je besplatan: 700 bizovačkih umirovljenika ima novi prostor za druženje

Jelena Ratko
30. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Prije tri godine, u naselju Bizovac bilo je gotovo 700 umirovljenika od ukupno oko dvije tisuće stanovnika. Mnogi od njih se međusobno poznaju, no nedostajao im je prostor gdje bi mogli boraviti besplatno, družiti se i zabavljati. Kada je provedena anketa među Bizovčanima, ispostavilo se da se ideja o otvaranju Dnevnog boravka svima sviđa.

Foto: pixabay.com

Od utorka, 9. srpnja, u Edukativnom centru u Bizovcu počinje besplatni pilot-projekt programa Dnevni boravak za sve umirovljenike i osobe treće životne dobi. Svakog radnog dana od 9 do 13 sati korisnicima će na raspolaganju biti društvene igre (šah, karte za belot), dnevni tisak, televizija i drugi zanimljivi sadržaji.

Osobe treće životne dobi i umirovljenici s područja bizovačke općine, u ugodnom i modernom prostoru Edukativnog centra u Bizovcu, moći će aktivno i kreativno provoditi svoje slobodno vrijeme, družeći se s ostalim korisnicima. Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac, smatrao je kako je šteta da dobro uređen prostor ostane neiskorišten, a budući da naselje Bizovac broji gotovo 700 umirovljenika, što je skoro polovica od ukupnog stanovništva ovog mjesta, odlučeno je da će prostor biti dan na raspolaganje upravo njima.

U suradnji s ustanovom za zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju u kući “Evica Novoselec” iz Bizovca korisnici Dnevnog boravka povremeno će moći obavljati kontrolu krvnog tlaka i mjeriti razinu šećera u krvi. Ovisno o broju zainteresiranih, organizirat će se i druge društvene aktivnosti.

“Prostor je bio neiskorišten, osobito preko tjedna, kada nema ni manjih obiteljskih okupljanja u tom prostoru kao tijekom vikenda. Sada se naši umirovljenici koji ne idu u gostionice, jer za to nemaju novaca, imaju gdje družiti”, rekao je Vuković.

U suradnji s Bizovačkim toplicama, Općina Bizovac već nudi brojne popuste i tretmane zdravstvene njege za lokalnu Udrugu umirovljenika, a od sada i za ostale stanovnike starije životne dobi koji budu boravili u novom Dnevnom boravku. Međutim, ovaj prostor nije namijenjen samo njima, već i svim drugim zainteresiranim Bizovčanima, od kojih načelnik ističe nezaposlene i socijalno ugrožene te invalide, za koje smatra kako im takav prostor zaista nedostaje.

“Edukativni centar, u kojem se već odvijaju brojne aktivnosti, je u samom centru Općine, omogućen je pristup invalidima, imamo i sanitarni čvor. Usto, prostor stvarno lijepo izgleda”, naglasio je Vuković.

“Proveli smo anketu među našim umirovljenicima i stanovnicima i ideja se većini svidjela”, rekao je i dodao kako na Facebook i e-mail pristižu brojne riječi hvale otkako se ideja počela provoditi.

Prije tri godine, u naselju Bizovac bilo je gotovo 700 umirovljenika od ukupno oko dvije tisuće stanovnika. Mnogi od njih se međusobno poznaju, no nedostajao im je prostor gdje bi mogli boraviti besplatno, družiti se i zabavljati. Kada je provedena anketa među Bizovčanima, ispostavilo se da je ideja o otvaranju Dnevnog boravka svima draga. “Tko to ne voli, i ja sam se veselim otvorenju i uzbuđen sam jer se volim družiti s ljudima”, rekao je Vuković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap