Dvojica HVO-ovaca izborila odštetu u Strasbourgu jer su im mirovine kasnile

Jasmina Grgurić Zanze
27. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Sve do Europskog suda za ljudska prava išla su dvojica umirovljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Naime, njima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nije isplatio sve mirovine. Na zaostatke su čekali godinama, a iako je HZMO u međuvremenu svoje obveze podmirio, umirovljenici su dobili nemalo obeštećenje od nekoliko tisuća eura.

Ilustracija: Pixabay

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da je Hrvatska prekršila pravo na mirno uživanje vlasništva dvojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog devetogodišnjeg kašnjenja u isplati zaostalih mirovina, piše Večernji list.

Naime, onu su bili ranjeni za vrijeme ratnih operacija u Bosni i Hercegovini, čime su temeljem sporazuma o suradnji između Hrvatske i BiH ostvarili pravo na invalidsku mirovinu, kao i pravo na plaćanje dijela invalidnine, a koji čini razliku između iznosa u dvije zemlje.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je toj skupini korisnika priznao pravo na invalidske mirovine koje su im redovito isplaćivane, no zaostale dospjele obveze od srpnja 2006. do listopada 2008. nisu im odmah isplaćene, već je to učinjeno tek devet godina kasnije.

Zbog tolikog kašnjenja, pri čemu nedostatak sredstava u državnom proračunu ne može biti opravdani razlog, Europski sud je utvrdio povredu Protokola br. 1 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Premda je do donošenja presude HZMO u međuvremenu podmirio sve zaostale obveze prema pripadnicima HVO-a, na ime nematerijalne štete jednome je dosuđena naknada od 5000 eura, a drugome od 6000 eura, dok će obojica dobiti i po dvije tisuće eura za sudske troškove.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap