Dvije tisuće umirovljenih poštara okuplja se u hrvatskim gradovima s ciljem razvijanja solidarnosti među bivšim kolegama

Jelena Ratko
20. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Društvo Hrvatskih poštanskih i telekomunikacijskih umirovljenika Zagreb je umirovljeničko društvo u koje je uključeno 819 članova. Društvo je osnovano 1969. godine kao dragovoljno, samostalno i neprofitabilno Društvo umirovljenika.

Foto: pixabay.com

Društvu se mogu priključiti svi djelatnici Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija koji, po odlasku u mirovinu (starosnu, prijevremenu ili invalidsku) izraze želju biti članovi ovog Društva, a umirovljeni su na teritoriju grada Zagreba, Županije zagrebačke, krapinsko-zagorske i sisačko-moslavačke.

Surađuju i s podružnicama Bjelovar, Karlovac, Osijek, Pula, Slavonski Brod, Split i Varaždin. Ukupno, u ova Društva je učlanjeno 2000 umirovljenika.

Nažalost, kaže predsjednik zagrebačke podružnice Ivica Nižić, vrlo mali broj novih umirovljenika se odlučuje učlaniti u Društva. On navodi da se godišnje učlani 10 do 15 novih umirovljenika.

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Čajanka-bojanka: utorak bez stresa u Kombolovoj ulici

Broj članova je ranije bio znatno veći, dok je danas samo 750 članova. U svakodnevne aktivnosti uključeno je 50 članova. Neke posebne aktivnosti se ne odvijaju zbog nedostatka prostora, a i financijskih sredstava, tvrdi Nižić. Jedna od aktivnosti koje se redovito provode, kaže, je organizacija izleta i putovanja kroz cijelu godinu. Svakog mjeseca, umirovljenici iz Društva odlaze na jednodnevni izlet. Ovog mjeseca, posjetit će Italiju.

Društvo se također “angažira oko okupljanja i druženja članova društva kroz kulturno zabavni život, organizacijom posjeta kazališnih predstava, posjeta muzejima i izložbi koje se događaju u gradu”, kaže Nižić.

Jedna od značajnih aktivnosti Društva jest sudjelovanje u akciji Dostupnost do stana,
koja je pokrenuta na nivou Republike Hrvatske, a odnosi se na ugradnju dizala u stambenim zgradama koje to nemaju, a kako bi se poboljšali uvjeti stanovanja umirovljenika kao i ostalih stanara.

Ipak, “osnovna prednost učlanjenja u Društvo je druženje sa starim kolegama i prijateljima i razvijanje solidarnosti među umirovljenicima”, ističe Nižić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap