[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Čajanka-bojanka: utorak bez stresa u Kombolovoj ulici

Jelena Ratko
20. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Ako volite bojiti, piti čaj i upoznavati nove ljude, ovo je mjesto za Vas. Jednom tjedno polaznice radionice Čajanka-bojanka okupljaju se kako bi popričale, raspravile o temama od zajedničkog interesa, razmijenile pokoji vic i usto se dobro zabavile kroz kreativni rad.

Radionica Čajanka-bojanka održava se u Kombolovoj ulici u Zagrebu svakog utorka u 16 sati. Organizira ju neprofitna organizacija Krugovi – centar za savjetovanje, edukaciju i humanitarno djelovanje. Radionica je namijenjena ženama treće životne dobi, a nove polaznice više su nego dobrodošle.

Radionici je prisustvovala i unuka jedne polaznice, koja svoju bolesnu baku često upisuje na slične programe.

Voditeljica radionice, integrativna gestalt savjetnica Antonija Pleša kaže,

“kod stalnih polaznica primjećujem poboljšanu komunikaciju, razinu otvorenosti i svjesnosti o  tome koliko smo međusobno povezani usmjereni jedni na druge i kako se i u trećoj dobi možemo mijenjati, rasti, učiti nove vještine…”

Motivirajuće misli…

Pleša ističe kako je osobama treće životne dobi posebno važna takozvana socijalna uključenost. “Vrijeme u kojem živimo  ubrzano je i nitko ni za koga nema vremena”, smatra Pleša te objašnjava da su “stoga mnoge starije osobe usamljene i onda kada žive u zajednici sa djecom i unucima”. Radionica ženama omogućuje da s vršnjakinjama razmijene svoja razmišljanja, da se oslobode usamljenosti i povučenosti te otvoreno progovore o svojim problemima.

“Potrebno im je svakako više vršnjačkog druženja, s osobama koje ih razumiju jer su i same u sličnom položaju”, govori Pleša.

Terapija bojenjem – protiv stresa i briga.

Ovog utorka na radionici su se pričali vicevi, teme su bile zdrava ishrana, alternativne metode liječenja, a bilo je govora i o odnosima s unucima i hobijima polaznica kao što su pisanje kratkih priča i viceva.

Polaznice nisu skidale osmijehe s lica, osim kada su se trebale koncentrirati na izbor boje

Izbor čajeva i bojica bio je bogat, što je potaknulo polaznice na kreativnost i motiviralo ih da osmisle interesantno obojene predloške iz slikovnice za odrasle. Bojenje, zaključile su sve jednoglasno, super je način za osloboditi se od stresa i svakodnevnih briga.

Antonija Pleše, voditeljica s polaznicama

Dok su neke polaznice stalne i dolaze redovito, svakog utorka, nekima je ovo bila prva ovakva radionica. Međutim, teško je razaznati tko je tek došao, a tko već dugo boji, ne samo iz razloga što su svi predlošci bili vrlo dobro i precizno obojeni, već i radi opuštene i vesele atmosfere na radionici iz koje se moglo lako pretpostaviti da se sve tamo prisutne gospođe poznaju već godinama.

Duška, stalna polaznica zadužena za smijeh na radionici

Ideja tjedna, koja se svidjela mnogima, bila je tri različita predloška obojena na radionici uokviriti i objesiti na zid, jedan do drugoga, te tako u svoj dom unijeti djelić nadahnuća i umjetničkog zanosa s opuštajuće radionice, koji će podsjećati polaznice na utorak u Kombolovoj.

I kada ti ne preostaje ništa drugo, sjeti se utorka u Kombolovoj.

Osim ove radionice, Krugovi organiziraju druženja s najmlađima, zajedničke aktivnosti, šetnje i izlete. Jedino što ih sprječava u daljnjem radu su financije. Pleša ističe kako je najčešće problem prijevoz. Primjerice, kada idu na Bundek na zajednička hodanja, ona se vraća u Utrinu automobilom u nekoliko navrata, kako bi četiri po četiri žene vozila na mjesto dogovora.

Male stvari polaznice čine sretnima.

Bez obzira na sve probleme i brige iz svakodnevnog života, izabrati – žutu, narančastu ili ružičastu boju – najveća je briga u Kombolovoj utorkom. Jedan dan u tjednu proveden u zdravoj i opuštenoj atmosferi znači puno za psihičko zdravlje čovjeka, složit će se sve žene koje su prisustvovale ovotjednoj radionici.

Prijave su uvijek otvorene, a sve informacije možete pronaći na službenoj web stranici Centra Krugovi.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap