Državni inspektorat istražuje: U trgovinama sve više proizvoda iz uvoza koji se reklamiraju kao domaći

Josip Mihaljević
19. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Hrvati vole domaće proizvode, a lukavci na tržištu to polako počinju iskorištavati i na uvozne proizvode lijepe hrvatsku deklaraciju. Hrvatska voćarska zajednica, ali i druga udruženja poljoprivrednika poručuju nadležnim institucijama da provjere stanje na terenu.

jabuke

Foto: Unsplash

Nije tajna da hrvatski potrošači u zadnje vrijeme traže lokalne, sezonske i prije svega domaće proizvode, a trgovci im izlaze u susret nepoštenim praksama. Tako na policama imamo proizvode sa svim mogućim signalima da se radi o domaćem proizvodu, a zapravo se radi o uvoznoj robi, donosi Večernji list.

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ), ali i druga udruženja poljoprivrednika poput Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) poručuju da se deklaracijama na proizvodima ne treba u potpunosti vjerovati.

Voćari od institucija traže da ispitaju odakle su sporne jabuke

Željko Ledinski predsjednik je Kriznog stožera HVZ-a i kaže kako je proteklih dana sve više dojava voćara kako se na tržnicama i u pojedinim trgovačkim lancima prodaju jabuke za koje su uvjereni da su iz uvoza, ali na etiketi uredno stoji da su od hrvatskog dobavljača koji ih kupuje, pakira i isporučuje, a kao zemlja porijekla navedena je Hrvatska.

[BAKINA KUHINJA] Domaći kvasac - kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira

“Riječ je o jabuci sorti idared i jonagold za koje se dobavljač nije potrudio ni da ih prepakiraju u drugu ambalažu. Ni po kvaliteti i kalibraži, što se na prvi pogled vidi, nisu svojstveni hrvatskom proizvodu ni pakiranju te smo uvjereni kako je riječ o uvoznim jabukama”, poručio je Ledinski za Večernji list.

Zabrinjavajuće je da se takve jabuke reklamiraju i prodaju kao hrvatski proizvod, a Ledinski poziva nadležne institucije da ispitaju stanje na terenu. Prijavu su poslali Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede.

“Radi ispravnog obavještavanja javnosti, zaštite domaće proizvodnje i integriteta domaćeg tržišta lijepo molimo nadležne institucije da provjere naše sumnje u neispravno deklariranje kroz sveobuhvatnu i dublju kontrolu odakle je predmetna jabuka došla, gdje je skladištena, kome je plasirana u maloprodaju i s kakvom deklaracijom”, stoji u prijavi HVZ-a.

Sumnje na mlijeko i na meso

Voćari zbog načina pakiranja i po podlošcima vjeruju da se radi o jabukama iz Poljske. Iz Državnog inspektorata kažu da su dobili podosta prijava, na terenu su, a prve preliminarne rezultate trebali bi imati krajem tjedna.

Nisu samo jabuke u pitanju, sumnja se i na druge proizvode poput mlijeka. Inspekcija je također zaprimila prijavu i postupit će žurnom inspekcijom kao u slučaju jabuka.

Mljekari i Hrvatska poljoprivredna komora već dulje vrijeme tvrde da se na domaćim policama nudi uvozno, jeftino mlijeko s hrvatskim oznakama poput šahovnice, iako na nacionalnoj razini postoji jedino oznaka “Mlijeko s hrvatskih farmi”.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar kaže da su sve članice EU prošle godine koristile mjeru za skladištenje mlijeka i mliječnih proizvoda, najmanje 300.000 tona, a ti viškovi danas dolaze u RH i ruše cijenu domaćeg mlijeka.

Sjećate se mlijeka u vrećici? Ove sačuvane ambalaže odličan su podsjetnik!

Darko Celovec, predsjednik Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef kaže kako članovi udruge godišnje proizvedu 130.000 komada tovne junadi koju brendiraju s oznakom Baby Beef, a da neki trgovci sada istu oznaku koriste za uvozno, jeftinije meso.

“Uvozno i 20% jeftinije, stave odmah pokraj našeg koje reklamiraju, što nije ništa drugo nego zavaravanje potrošača. Ne možemo zabraniti uvoz, no ako je državi u interesu da građani jedu više domaćeg, treba naći način na koji će ono biti dostupnije na policama trgovačkih lanaca i sve to puno jače kontrolirati”, kazao je Celovec.

Kazne za trgovce zbog ovakvih slučajeva idu od 50 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu te 5-10 tisuća kuna za odgovorno osobu u pravnoj osobi.

 

Državni inspektorat istražuje: U trgovinama sve više proizvoda iz uvoza koji se reklamiraju kao domaći
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap