Sjećate se mlijeka u vrećici? Ove sačuvane ambalaže odličan su podsjetnik!

Jasmina Grgurić
1. lipnja 2019.
Foto dana
A- A+

Mlijeko u vrećici… kao da je jučer bilo! Ipak, u moru tvrde plastike i kartona zaboravljamo na vrijeme kada smo mlijeko kupovali u vrećicama. Tu i tamo takav se proizvod i danas može pronaći u nekom trgovačkom centru, ali uistinu rijetko. S druge strane, brojne države koriste upravo ovu ambalažu. Naime, stručnjaci kažu da je to ekološki prihvatljivije rješenje od ovog današnjeg.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Vrećice od mlijeka iz 80-ih @dukat_hrvatska 🥛 #milk #morning #breakfast #zagreb #croatia #hrvatska #love #retro #follow #retroteka #nostalgia #vintage #fun #design #package #childhood #plastic

Objavu dijeli Retroteka (@iretroteka)

Grupa Retroteka na društvenim nas mrežama svakodnevno podsjeća na artikle iz mladosti. Među njima su i ove četiri očuvane vrećice od mlijeka. Podsjetnik je to na neka potpuno drugačija vremena. No, ne i za mnoge zemlje poput Izraela ili Kanade gdje se mlijeko i dalje distribuira od tvornice do trgovine pa sve do kuhinja upravo na ovaj način.

Stručnjaci kažu da je mlijeko u vrećici ne samo ekološki prihvatljivije, nego i zdravije rješenje od tetrapaka i plastičnih boca. Ipak, ono po čemu ga mi pamtimo je krajnja uporabna nepraktičnost.

Naime, bilo je pravo umijeće kući doći bez prolivenog mlijeka, a ako se nije prolilo do kuhinje, to bi se dogodilo upravo tamo za vrijeme rezanja škarama. Oni mudriji nisu vrećicu s mlijekom u isto vrijeme držali u rukama, nego bi je najprije smjestili u za to odgovarajuću posudu.