Državni inspektorat DORH-u kazneno prijavio vlasnike doma u Andraševcu!

Josip Mihaljević
24. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Državni inspektorat upravo je poslao priopćenje za medije o rezultatima inspekcijskih nadzora u Obiteljskom domu starije i nemoćne osobe “Zelena oaza”.

pozar

Foto: Youtube screenshot

Povodom tragično stradalih štićenika u Obiteljskom domu za pružanje skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba „Zelena Oaza“, dr. sc. Andrija Mikulić, glavni državni inspektor informira hrvatsku javnost o rezultatima inspekcijskih nadzora iz nadležnosti inspekcija Državnog inspektorata: inspekcije rada i zaštite na radu, sanitarne inspekcije i građevinske inspekcije.

Rezultati inspekcije rada

suzana diklić inspektor
Glavna inspektorica socijalne skrbi otkriva kako devet inspektora nadzire cijelu Hrvatsku

“Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela proti opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće propisanom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca (čl. 215. st. 2. i čl. 222. Kaznenog zakona).

Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavac počinio sljedeće prekršaje:

  • sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog,
  • ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu,
  • neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada
  • ne odjavljivanje radnika u roku 24 sata od prestanaka rada,
  • neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene,
  • neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog.

Rezultati sanitarne inspekcije

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata u nadzoru nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera.

Rezultati građevinske inspekcije

Je li tragedija mogla biti spriječena? Sindikat umirovljenika predlaže da inspekciju vrše - umirovljenici!

Inspekcijskim nadzorom na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina.

  • Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine.
  • Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap