Država će graditi domove za starije prema posebnom zakonu: Namijenjeni su za branitelje

Josip Mihaljević
17. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će država u drugom dijelu 2022. godine izaći s prijedlogom zakona prema kojem bi se gradili domovi za starije koji bi bili specifično za braniteljsku populaciju.

Ministar branitelja Tomo Medved Snimak zaslona/N1

U Hrvatskoj poprilično nedostaje kapaciteta u domovima za starije. Prema HDZ-ovom predizbornom programu iz 2016. godine, plan je bio izgraditi čak 20 novih domova za starije, no ništa od toga se nije realizirao.

U proceduri je i novi Zakon o socijalnoj skrbi koji bi mogao rezultirati dodatnim gubitkom kapaciteta, ponajviše u kategoriji obiteljskih domova.

Stižu domovi za braniteljsku populaciju

Međutim, HDZ, odnosno ministar branitelja Tomo Medved danas najavljuje kako će se iduće godine donijeti poseban “Zakon o osnivanju ustanove za smještaj braniteljsko-stradalničke populacije iz Domovinskog rata”, odnosno domovi za starije koji će biti specijalizirani za braniteljsku populaciju, donosi Jutarnji list.

andrej plenković
Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

“Imamo sve više branitelja koji su u poznim godinama, i teško se mogu brinuti o sebi. Zato krećemo u izradu zakona koji će omogućiti otvaranje umirovljeničkog doma, ili više njih, za braniteljsku populaciju”, kazao je Medved za Jutarnji list.

Ministarstvo će zakon predstaviti u drugoj polovici 2022. godine, a cilj je osigurati smještaj za pripadnike braniteljske-stradalničke populacije koji nemaju osiguran smještaj ili se ne mogu brinuti o sebi niti imaju obitelj koja im može pomoći. Ministar Medved kaže da se još ne zna koliko domova će se graditi, niti na kojim lokacijama. Ističe kako projektu pristupaju ozbiljno i prije svega će provjeriti kakve su potrebe starijih branitelja.

Naglasak skrbi bit će vezan uz saniranje posljedica stradavanja

Naglasak skrbi bit će vezan uz saniranje izravnih posljedica stradavanja u ratu:

pavle kalinić
Pavle Kalinić o prijevremeno umirovljenim braniteljima: "Država je upropastila te ljude"

“Više od 25 godina od završetka Domovinskog rata, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dalje trpe neizravne posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu te skrb treba biti usmjerena na to područje. Naime, učestala radna nesposobnost u populaciji hrvatskih branitelja nastala kao posljedica tjelesnog oštećenja i/ili psihičkih trauma pogodovala je socijalnom isključivanju i samih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Također, starenje braniteljsko-stradalničke populacije predstavlja, općenito, jedan od najvećih socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih izazova”, poručuju iz Ministarstva  branitelja.

Podaci otkrivaju da su branitelji sve stariji. Ima ih oko 419 tisuća, a više od 60 posto ih je u dobi od 40 i 54 godine.

“S obzirom na starenje populacije, očekuje se da će potrebe hrvatskih branitelja biti sve izraženije, posebice kod onih branitelja koji su u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji i nemaju članova obitelji koji bi mogli za njih skrbiti”, zaključuju iz Ministarstva.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap