Druga strana plaćanja struje po nižim cijenama: ‘Ovo što je napravljeno s HEP-om je destrukcija radi destrukcije’

Milan Dalmacija
20. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Zbog ograničavanja cijena struje, plina i toplinske energije HEP je na gubitku, a nitko ne zna kako će taj gubitak biti nadoknađen, upozoravaju iz Strukovnog sindikata radnika Hrvatske elektroprivrede (Tehnos). Tvrde da nemaju ništa protiv da HEP sudjeluje u pomoći tijekom kriznih situacija, ali dodaju da je stanje izmaklo kontroli. Isto tvrdi i ekonomski analitičar Neven Vidaković.

Photo: PIxabay

Među mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu koje je premijer Andrej Plenković predstavio u utorak, a o kojima smo više pisali ovdje, nalaze se i već ranije donesene tarife za potrošnju električne energije u kućanstvima i poslovnim subjektima. Plenković je naglasio kako će se struja po nižim cijenama plaćati od 1. travnja do 30. rujna te kako u obračun neće ulaziti potrošnja od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine.

‘Iznimno opasno’ produljenje mjera

plenkovic
Plenković u detalje predstavio novi paket mjera: Donosimo na što sve umirovljenici mogu računati

S obzirom na to da mjere pokrivaju 2,1 milijun kućanstava te 13.080 javnih institucija poput bolnica i domova za starije osobe, ali i 80.000 malih te desetak tisuća srednjih i velikih poduzetnika, Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede (Tehnos) smatra produljenje mjera koje se tiču ograničavanja cijena struje, ali i plina te toplinske energije “iznimno opasnim”.

– Zahvaljujući ovim mjerama, poslovni sustav HEP-a u kratkom vremenu ostvario je ogromne gubitke, reda veličine milijardu eura, što je već bacilo tvrtku u ogromne probleme iz kojih se neće izvući godinama. Održavanje starih postrojenja već sada se zaustavlja, zastat će i sve nove investicije, vrednovanje rada kontinuirano tone u odnosu na druge tvrtke u Hrvatskoj tako da kvalitetni radnici odlaze, a novi nemaju interesa za zapošljavanje u HEP-u. Višegodišnje dijeljenje tvrtke na puno manjih dijelova te u konačnici namjerno galopirajuće zaduživanje HEP-a nametnuto od strane vlasnika, odavno su poznati scenarij za privatizaciju i uništavanje hrvatskih poduzeća. Ako se HEP nastavi ugrožavati, usluga opskrbe električnom energijom u budućnosti bit će znatno lošija i skuplja, upozorio je u priopćenju predsjednik Tehnosa, Denis Geto.

Kako nadomjestiti gubitke?

Ističe da sindikat podržava sudjelovanje HEP-a u pomoći tijekom kriznih situacija, ali upozorava da se stanje otelo kontroli i pita se namjerava li netko “zlatnu koku” hrvatskog gospodarstva ubiti zbog jednog jajeta? Tehnos je u priopćenju zatražio od Vlade da jednoznačno propiše na koji način će nadomjestiti HEP-u gubitke proizašle zbog paketa mjera pomoći.

– Sindikat Tehnos sigurno neće mirno gledati daljnje namjerno siromašenje tvrtke. Ako se ono nastavi, vrlo brzo ćemo aktivirati svoje članove u svrhu zaštite HEP-a te samim time prava i interesa nas radnika, kao i cjelokupnog stanovništva, jer HEP jest javno dobro koje još dugo treba biti na korist svima, zaključak je sindikata.

‘Kupujem po 10, prodajem po osam’

Plenković je na predstavljanju mjera napomenuo kako plaćamo drugu najjeftiniju struju u Europi. No, ekonomski analitičar Neven Vidaković u razgovoru s Tihomirom Ladišićem na N1 televiziji upozorio je da će tako biti samo u sljedećih šest mjeseci. Posljedice mjera, upozorio je, neće biti dobre.

– Netko će morati imati enormne prodajne sposobnosti, morat će uvjeriti nekog da mu posudi dvije milijarde eura koje planira namjerno spaliti. Ovo što je napravljeno s HEP-om je destrukcija radi destrukcije. Prava stvar bila bi da smo uzeli novac i napravili nove energetske kapacitete. Mi svi ćemo dvije godine imati jeftinu struju da bismo sljedećih 10 godina imali ekstremno skupu. Država koja ide u dokapitalizaciju HEP-a morat će na globalnom tržištu reći: “Dajte nam dvije milijarde eura da ih spalimo”, a to će tražiti puno veće kamate i puno veće restrikcije na upotrebu tog duga i mi sami sebi vežemo ruke u nekom razvojnom procesu. To je problem. Kako ćete otići u banku i reći: “Imam super model, kupujem po 10, prodajem po osam”. Nađite banku koja će vas po tom modelu kreditirati, ustvrdio je Vidaković.

Jeste li zadovoljni donesenim mjerama?

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap